Παγκόσμια μέρα κατά των Ναρκωτικών

142 θάνατοι από ναρκωτικά από το 2004 έως σήμερα, αναφέρει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση της διάθεσης και προσφοράς παράνομων ουσιών εξάρτησης, καθώς και τη μείωση του αριθμού των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας ότι η πολυπλοκότητα της χρήσης και διάδοσης ναρκωτικών απαιτεί να ακολουθηθεί μια σφαιρική και σταθερή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος μέσω προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των χρηστών.

Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι οι μέχρι σήμερα σημαντικές επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στον τομέα της καταστολής και πάταξης της εμπορίας ναρκωτικών, δεν θα πρέπει να μας δημιουργούν εφησυχασμό αλλά διαρκή εγρήγορση σε αυτό τον κοινό αγώνα για προστασία των νέων μας.

“Επιδίωξή μας είναι, η συνεχής ενίσχυση και ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών τόσο με καλά εκπαιδευμένο, με εμπειρίες και ικανότητες προσωπικό όσο και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, καθιστώντας την ικανή να αντεπεξέρχεται στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελεί. Στόχος μας είναι, επίσης, η καταστολή της εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά με ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για πάταξη του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και προμήθειας των ναρκωτικών διεθνώς”.

Η σημερινή μέρα θα πρέπει να αποτελεί μια ακόμη αφετηρία για την ολοκλήρωση του στόχου, μέσα από τη συλλογική ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων μας, τονίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Πολιτεία, φορείς, οργανώσεις, πολίτες, οφείλουμε να συμμετέχουμε, να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο αυτό, τόσον προληπτικά όσον και κατασταλτικά, σημειώνει.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρεί ο κ. Νικολάου, έχουν διεξαχθεί διάφορες έρευνες οι οποίες αναδεικνύουν γενικά αυξητικές τάσεις στη χρήση παράνομων ουσιών και ιδιαίτερα τη ραγδαία εξάπλωση τους μεταξύ των νέων. “Από το 2004 μέχρι σήμερα, αναφέρει, έχουν καταγραφεί στην Κύπρο από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά 142 θάνατοι από ναρκωτικά, γεγονός που προκαλεί θλίψη και συνάμα δημιουργεί την υποχρέωση να εστιάσουμε κάθε προσπάθεια μας στην άμεση αντιμετώπιση του σύνθετου, επίκαιρου και οξύτατου αυτού φαινομένου”.

Η πολυπλοκότητα της χρήσης και διάδοσης ναρκωτικών απαιτεί αντιμετωπίσουμε το χρήστη ναρκωτικών ως άτομο που έχει ανάγκη θεραπείας και όχι ως ένα κοινό εγκληματία. Επίσης, καταλήγει, απαιτείται να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για πάταξη των παράνομων κυκλωμάτων και δίωξη των εμπόρων και διακινητών, καθώς και την προσαγωγή, όσων ενέχονται σε αυτά, ενώπιον της Δικαιοσύνης.