Παγκόσμια Ημέρα Υπενθύμισης του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του

Παγκόσμια Ημέρα Υπενθύμισης του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του

Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται  η διεθνής ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τη μνήμη του δουλεμπορίου και την κατάργησή του.

Στις 23 Αυγούστου 1791 άρχισε η εξέγερση των μαύρων δούλων στη νήσο Ισπανιόλα της Καραϊβικής (σημερινή Αϊτή και Δομηνικανική Δημοκρατία), που οδήγησε στην κατάργηση του διατλαντικού εμπορίου δούλων.

Η επέτειος αυτή από το 1998 εορτάζεται ως μια ευκαιρία για περίσκεψη και μελέτη για τα ιστορικά αίτια, τις μεθόδους και τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας για το ανθρώπινο γένος.

Με την καθιέρωσή της ημέρας αυτής αποδίδεται φόρος τιμής στα θύματα της δουλείας και του δουλεμπορίου αλλά και σε εκείνους που εργάστηκαν σκληρά για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου και της δουλείας σε ολόκληρο τον κόσμο, προασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τις αρχές του 1990, το εμπόριο ανθρώπων γνωρίζει μέρες ανάπτυξης και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας συνολικά, σε ολόκληρο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι περί τα 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου – ο μεγαλύτερος αριθμός υποδουλωμένων ανθρώπων στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το φαινόμενο της δουλεμπορίας είναι κοινωνικό, παγκόσμιο και συλλογικό και όλοι θα πρέπει να συμπράξουμε για την κατάργησή του με κάθε μέσο που διαθέτουμε.

Η 23η Αυγούστου είναι μια ευκαιρία για όλους μας να προβληματιστούμε για την τραγωδία της δουλείας και του δουλεμπορίου. Επειδή δεν μπορεί να υπάρξει καμία αιτιολόγηση για μια τέτοια βαρβαρότητα, οι εμπλεκόμενοι φορείς (κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές και εθελοντικές οργανώσεις) κινητοποιούνται ενάντια στις σύγχρονες μορφές δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων που εξακολουθούν να επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πολλές είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μάχονται για την καταπολέμηση της κακομεταχείρισης της ανθρώπινης ζωής, για τη συνειδητοποίηση της ισότητας όλων των ανθρώπων και για τη διαρκή ειρήνη, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών και στην πλήρη επίγνωση των κινδύνων του ρατσισμού και της προκατάληψης.

Αποτελεί ιερό καθήκον όλων η διασφάλιση της δικαιοσύνης, ελευθερίας και ειρήνης – στοιχεία αναγκαία για μια ζωή ανθρώπινη και αξιοπρεπή. Αυτό το όραμα θα πρέπει να καθοδηγεί τις προσπάθειες και ενέργειες όλων.