Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία, η οποία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970.

Κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Ανακοίνωση του ΚΟΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2016

Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και το φετινό της ειδικό θέμα «Τουρισμός για όλους – Προωθώντας την καθολική προσβασιμότητα» μάς καλεί να συνειδητοποιήσουμε και να θυμηθούμε ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως κινητικών, νοητικών ή αισθητηριακών δυσκολιών, έχει δικαίωμα πρόσβασης σε τουριστικές υπηρεσίες, σε μέσα μεταφορών, στο φυσικό περιβάλλον, σε μουσεία, καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις.

Σήμερα που ο αριθμός των ανθρώπων με κάποιας μορφής αναπηρία, ανά το παγκόσμιο, έχει φθάσει το 1 δισεκατομμύριο, το σύνθημα «Τουρισμός για όλους» θα πρέπει επιτέλους να πάψει να είναι απλά σύνθημα αλλά στόχος πολιτικών και επιχειρηματικών στρατηγικών, όχι μόνο διότι αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση των εμπλεκομένων φορέων του κράτους και ολόκληρης της κοινωνίας, αλλά και επειδή είναι μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία.

Ο προσβάσιμος τουρισμός μόνο θετικές επιπτώσεις έχει και μάλιστα όχι για τους λίγους αλλά για το σύνολο της κοινωνίας. Περισσότερα άτομα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να περιηγηθούν, οι τουριστικές επιχειρήσεις αντλούν περισσότερους επισκέπτες, για μεγαλύτερες τουριστικές περιόδους και με επιπρόσθετα εισοδήματα, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες εργασίας κλπ.

Στην πατρίδα μας, που αναμφίβολα αποτελεί έναν επιτυχημένο και ποιοτικό τουριστικό προορισμό, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στα θέματα προσβασιμότητας τα τελευταία χρόνια. Όμως, αποτελεί γενική διαπίστωση ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, αφού έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού στηρίζει έμπρακτα, σε διάφορα επίπεδα, την προσπάθεια ανάπτυξης και προώθησης του προσβάσιμου τουρισμού. Οι δραστηριότητες του Οργανισμού, πέραν των σχεδίων επιχορηγήσεων, της διοργάνωσης ημερίδων, της κατάθεσης εισηγήσεων εντός του πλαισίου του ευρύτερου σχεδιασμού της Κύπρου για την αναπηρία, της ετοιμασίας «Πρότυπων κατευθυντήριων γραμμών για τη σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων» και του «Οδηγού εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρίες», επεκτείνονται και στο θέμα βελτίωσης της προσβασιμότητας προς/από τις παραλίες μας, με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) ή άλλες κινητικές δυσκολίες.

Μεταξύ 2010—2016 επιχορηγήθηκαν έξι αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ (Seatrac), στη Δημοτική Παραλία Πόλης Χρυσοχούς και, στις παραλίες Βρυσί στο Παραλίμνι, Βαθειά Γωνιά στην Αγία Νάπα, ΣΟΔΑΠ στην Πάφο και Ακτή Ολυμπίων στη Λεμεσό, ενώ από τη φετινή σεζόν υπάρχει διαθέσιμος και έκτος μηχανισμός στην παραλία του κατασκηνωτικού χώρου της Πόλης Χρυσοχούς.

Επιχορηγήθηκε επίσης η κατασκευή δέκα ξύλινων/πλαστικών διαδρόμων πρόσβασης ΑμεΑ, η αγορά έξι τροχοκαθισμάτων παραλίας, η αγορά ενός αναβατορίου (chair lift) και η τοποθέτηση μεταλλικών σκαλών σε παραλίες με δύσκολη πρόσβαση.

Τέτοιες υποδομές προσδίδουν μια θετική εικόνα για τη χώρα μας ενώ παράλληλα δεικνύουν τον σεβασμό μας στη διαφορετικότητα.

Ο ΚΟΤ έχει την άποψη ότι η Κύπρος, ως χώρα που έχει διαχρονικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, θα πρέπει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο θέμα της προσβασιμότητας αφού η εν λόγω αγορά, πέραν του ότι αποτελεί υποχρέωση, κοινωνική ευθύνη και δείγμα πολιτισμού, αποτελεί επίσης και σημαντική ευκαιρία επικερδούς δραστηριοποίησης.