Παγκόσμια Ημέρα κατά της Aσθενείας Πάρκινσον

Κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Άγγλου James Parkinson ((1755 – 1824), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Parkinson.

Ο James Parkinson, το 1817 περιέγραψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και τη διατύπωσε στην έκθεσή του με τίτλο «An Essay On The Shaking Palsy».

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας Parkinson καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη νόσο του Parkinson (E.P.D.A.) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Νόσος του Parkinson, είναι μια προοδευτική, νευρολογική πάθηση που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζεται από δυσκολία στις κινήσεις του σώματος, γνωστές ως «κινητικά συμπτώματα» , με το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα το τρέμουλο. Άλλες δυσκολίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με την κίνηση, μπορεί επίσης να εμφανιστούν, όπως πόνος, διαταραχές ύπνου και κατάθλιψη, γνωστά ως «μη κινητικά συμπτώματα».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Διακήρυξη για τη Νόσο του Parkinson 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη νόσο του Parkinson, ασθένεια που επηρεάζει όλο τον κόσμο.

Η ηλικία που παρουσιάζεται η νόσος είναι συνήθως άνω τα 60 έτη, αλλά εκτιμάται ότι 1 στα 10 άτομα έχουν διαγνωστεί πριν την ηλικία των 50 ετών, με τους άνδρες να πλήττονται ελαφρώς περισσότερο από τις γυναίκες.