Παγκόσμια διάκριση για τον Κύπριο επιστήμονα Φίλιππο Πατσαλή

Ο Κύπριος καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, ήταν  ο επιστήμονας που επέλεξε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERC Advanced Grant να στηρίξει με χρηματοδότηση ύψους 2.500.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.  Το Συμβούλιο απονέμει μεγάλη και μακροχρόνια επιδότηση μόνο στους πιο επιφανείς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, για έρευνες ριζοσπαστικές.

Ο κ.Πατσαλής είναι γενικός εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Είναι  ο επιστήμονας που έχει εστιάσει την έρευνά του στην ανακάλυψη, μελέτη και πλήρη περιγραφή του ελέγχου λειτουργίας όλων των γονιδίων του εμβρύου. Στη συνέχεια θα επιχειρήσει  να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα του εμβρύου, ενώ αυτό βρίσκεται κατατεμαχισμένο στο αίμα της εγκύου. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της έρευνας αυτής, η ομάδα του καθηγητή Φίλιππου Πατσαλή θα είναι σε θέση να παρέχει μη-επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο σε όλες τις εγκύους, για όλες σχεδόν τις γνωστές γενετικές παθήσεις.

Το ERC Advanced Grant επιλέγει, μέσω μιας ιδιαιτέρως ανταγωνιστικής διαδικασίας, μόνο 8 έως 10 επιστήμονες από τον τομέα των Επιστημών Υγείας και είναι η πρώτη φορά που Κύπριος επιστήμονας του συγκεκριμένου τομέα καταφέρνει να εξασφαλίσει τέτοια ερευνητική χρηματοδότηση.