“Παίζουν” το χαρτί της ανεργίας

Το «χαρτί» που πάνω απ΄ όλα ενδιαφέρει τον κόσμο, εκείνο της ανεργίας και της αντιμετώπισής της. Αυτό χρησιμοποιούν Μπάρακ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ στον αγώνα της προσέλκυσης ψηφοφόρων, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές.

«Έχουμε κάνει πραγματική πρόοδο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε πλήθος οπαδών του στο Οχάιο… «υπάρχει ακόμη, όμως, πολλή δουλειά να γίνει».

Το ποσοστό της ανεργίας ήταν τον Οκτώβριο ελαφρώς αυξημένο ,7,9% από 7,8% τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η οικονομία κατάφερε να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Την αύξηση αυτή «εκμεταλλεύτηκε» ο  Μιτ Ρόμνεϊ, που μίλησε  «θλιβερή υπενθύμιση» του γεγονότος ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται «σχεδόν σε νεκρό σημείο…Ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο αφότου ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του και υπάρχουν ακόμη 23 εκατομμύρια Αμερικανοί που πασχίζουν να βρουν μία δουλειά».

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία για την ανεργία είναι μια ισχυρή απόδειξη πως η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και ότι το έθνος χρειάζεται να εμπιστευθεί την πολιτική του Ομπάμα για να ξεφύγει η χώρα από τη δίνη της ύφεσης. Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Εργασίας έχουν δημιουργηθεί 171.000 νέες θέσεις απασχόλησης, επίδοση σαφώς καλύτερη από τις προβλέψεις. Ακόμη, τον   Αύγουστο υπήρξαν επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας  και 34.000 τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν ευθέως την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου, ενώ υπήρξαν και φωνές (όχι όμως από την κεντρική σκηνή του κόμματος) ότι τον περασμένο μήνα τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν μαγειρευμένα ακριβώς για να ενισχύσουν το προφίλ του προέδρου, άρα και τις ελπίδες του για επανεκλογή.