Πήρε πίσω, προς το παρόν, τις απολύσεις η τρόικα

Μπορεί η τρόικα και ο Πολ Τόμσεν να μην είναι στην Αθήνα, οι προτάσεις του όμως προκαλούν πανικό ακόμη και σε μορφή μείλ. Έτσι χθες το απόγευμα, επικράτησε αναστάτωση στο υπουργείο Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης όταν ένα μέιλ από το ΔΝΤ ζητούσε, λίγες ώρες πριν από το σημερινό κρίσιμο  Eurogroup την απόλυση 22.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014. Η κυβέρνηση έσπευσε να διορθώσει την πληροφορία λέγοντας πως «ήταν ένα συνοδευτικό έγγραφο σε ηλεκτρονική μορφή το οποίο κατέγραφε ορισμένα συμπεράσματα σε πίνακες και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να γίνουν 22.000 απολύσεις. Αυτό δεν μας το είχε ζητήσει ποτέ η τρόικα καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ούτε τον αριθμό, ούτε τον χρονικό ορίζοντα».

Οι απολύσεις είναι ωστόσο ένα γνωστό και επαναλαμβανόμενο αίτημα από την πλευρά του ΔΝΤ και του Π. Τόμσεν το οποίο δεν έβρισκε σύμφωνους τους άλλους δύο της ομάδας των δανειστών.

Μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Οικονομικών για την ύπαρξη του μειλ και τις νέες απαιτήσεις της τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Π. Τόμσεν και του μετέφερε την άρνηση της  κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και την απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση, κάτι που βρήκε απόλυτα σύμφωνους τόσο τον Ευ. Βενιζέλο όσο και τον Φ. Κουβέλη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πολ Τόμσεν και το ΔΝΤ πήραν πίσω το αίτημα, προς το παρόν, ενώ ο επικεφαλής της τρόικα θα έχει σήμερα τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον Γ. Στουρνάρα στις Βρυξέλλες για τα περεταίρω.