Πέντε σημάδια ύποπτα για αποβολή

Πριν αγχωθείτε και σπεύσετε στα επείγοντα, σκεφτείτε όλα τα ανησυχητικά σημάδια δεν παραπέμπουν σε αποβολή. Θα ήταν καλό όμως να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας όταν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα:

Κηλίδες αίματος ή αιμορραγία: Ένα από τα πρώτα σημάδια της αποβολής μπορεί να είναι η αιμορραγία, είτε μερικές κηλίδες αίματος είτε βαριά ροή. Φυσικά, πολλές γυναίκες που έχουν αιμορραγία στις πρώτες εβδομάδες καταλήγουν τελικά σε φυσιολογικότατη εγκυμοσύνη.

Κράμπες:Το αίσθημα κράμπας στην κοιλιακή χώρα μπορεί να είναι απλά οι σύνδεσμοί σας που τεντώνονται, όμως μπορεί να είναι και ένα προειδοποιητικό σημάδι αποβολής. Αν οι κράμπες είναι πιο έντονες από πόνους περιόδου, αν είναι επικεντρωμένες σε μία μόνο πλευρά σας ή αν συνοδεύονται από αιμορραγία.

Πόνος στην πλάτη: Οι κράμπες μπορεί ακόμα να πάρουν τη μορφή βουβού ή μέτριου πόνου χαμηλά στην πλάτη. Αν ο πόνος αυτός συνοδεύεται και από αιμορραγία καλέστε άμεσα τον γιατρό σας.

Εκκρίσεις μήτρας: Ασυνήθιστες εκκρίσεις από τη μήτρα, με πήγματα αίματος ή έντονη έκχυση υγρού. Αν αποβάλλετε εμβρυακό ιστό, ο οποίος μπορεί να έχει γκρι χρώμα και να περιέχει πήγματα αίματος, προσπαθήστε όσο μπορείτε να τον κρατήσετε σε ένα καθαρό δοχείο για να το εξετάσει ο γιατρός σας.

Αίσθημα απώλειας εγκυμοσύνης: Αν νιώθετε μια χαρά μετά από εβδομάδες ναυτίας και ζαλάδων συνήθως σημαίνει ότι οι ορμόνες σας εξισορροπήθηκαν –σπάνια μπορεί να σημαίνει ότι αποβάλλατε, ενώ πρέπει να έχετε και άλλα σχετικά συμπτώματα. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα, λοιπόν, δεν είναι ανησυχητικό, εκτός αν έχετε και άλλα συμπτώματα αποβολής.