Πέθανε ο Τζ.Μπράντι, συνεργάτης του Ρέιγκαν

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο Τζέιμς Μπράντι, ο εκπρόσωπος του Ρόναλντ Ρέιγκαν που αφιέρωσε τη ζωή του στον περιορισμό της οπλοκατοχής, μετά τον τραυματισμό του -που τον άφησε παράλυτο- κατά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1981.

Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι πέθανε το πρωί της Δευτέρας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του Τζιμ, και πριν από τον πυροβολισμό εκείνη την μοιραία ημέρα του 1981, όσο υπηρετούσε στο πλευρό του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν και μετά, στους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν» ανέφερε η οικογένειά του στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Το πάθος του Τζιμ για τη ζωή ήταν εμφανές σε όλους όσοι τον γνώριζαν. Παρά τα τραύματά του και τους πόνους που υπέμενε καθημερινά, χρησιμοποιούσε το χιούμορ και τη γοητεία του για να χαρίζει χαμόγελα και να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο» πρόσθεσε.

Ο Μπράντι, μετά την επίθεση, πέρασε τη ζωή του σε αναπηρικό καρότσι. Ο ίδιος και η σύζυγός του, Σάρα, αφιέρωσαν τη ζωή τους στον περιορισμό της οπλοκατοχής, ιδρύοντας την Εκστρατεία Μπράντι για την Πρόληψη της Ένοπλης Βίας, που έφερε σημαντικές αλλαγές στη σχετική νομοθεσία.

Βάσει του «νομοσχεδίου Μπράντι», το οποίο ψηφίστηκε το 1993, απαιτείται μια υποχρεωτική περίοδος αναμονής 5 ημερών για την αγορά πυροβόλων όπλων χειρός αλλά και έλεγχος του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών.

«Ως αποτέλεσμα αυτού του νόμου έχουν σωθεί αμέτρητες ζωές. Στην πραγματικότητα υπάρχουν λίγοι Αμερικάνοι στην ιστορία που χάρη σε αυτούς έχουν σωθεί τόσες πολλές ζωές. Ένας από αυτούς είναι και ο Τζιμ» δήλωσε ο Νταν Γκρος, πρόεδρος της Εκστρατείας.

Ο Τζος Έρνεστ, ο νυν εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου έπλεξε το εγκώμιο του Μπράντι, τονίζοντας ότι όλοι οι εκπρόσωποι μετά από αυτόν προσπαθούν να τιμήσουν την κληρονομιά που άφησε πίσω του.

Η ενημέρωση των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον γίνεται στην Αίθουσα Μπρίφινγκ Μπράντι, που πήρε το όνομά του επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.