Πάφου Γεώργιος: Χρειάζεται επανατοποθέτηση της βάσης του Κυπριακού

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, στον επιμνημόσυνο λόγο του για τους φονευθέντες στο πραξικόπημα, στέλλοντας παράλληλα μηνύματα ανασύνταξης των δυνάμεων και αναζήτησης των ερεισμάτων του αγώνα, τόνισε την ανάγκη  για επανατοποθέτηση της βάσης του Κυπριακού.

Στο επίσημο μνημόσυνο για τους φονευθεύντες στο πραξικόπημα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου, που συνδιοργάνωσαν η Μητρόπολη Πάφου, η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και οι Αρχές και φορείς της Επαρχίας, ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως, τιμώντας σήμερα τους ηρωικούς νεκρούς της Δημοκρατίας και της αντίστασης στο πραξικόπημα, δεν έχουμε το δικαίωμα να σταματούμε στους θρήνους και να εξαντλούμαστε στην αναπόληση.

Ο Μητροπολίτης Πάφου χαρακτήρισε προφητικά τα λόγια του Μακάριου, σημειώνοντας πως σιγά – σιγά προσεγγίσαμε τις θέσεις των Τούρκων χωρίς κανένα αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι “ένας αγώνας απελευθέρωσης δεν διεξάγεται με συνεχείς υποχωρήσεις ούτε και με θωπείες προς τον κατακτητή”.

Πρόσθεσε πως οι υποχωρήσεις φτάνουν κάποτε σ’ ένα σημείο που, αν το υπερβούμε, ναρκοθετούμε το εθνικό μας μέλλον.

Οι Τούρκοι, συνέχισε, προβάλλουν συνεχώς νέες αξιώσεις και στον ορίζοντα πλανάται τώρα ο κίνδυνος της τουρκοκοποίησης ολόκληρης της Κύπρου και το χειρότερο – όπως είπε – «απαλλάξαμε την Τουρκία από την ευθύνη της κατοχής, το έγκλημα του εποικισμού, τους φόνους τόσων πολιτών, την ομηρία του τόπου μας αφού την κρατήσαμε μακριά από τις συνομιλίες ως ένα τρίτο ξένο παρατηρητή».

Ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως όλοι μαζί, Κυβέρνηση, πολιτική ηγεσία, Εκκλησία, Εθνικό Κέντρο, πρέπει να δράσουμε αμέσως για να ανακόψουμε αυτή την καθυστέρηση.

“Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια καθυστερήσεων, χρειάζεται επανατοποθέτηση της βάσης του προβλήματος μας. Χρειάζεται να υιοθετήσουμε μια γραμμή αγώνα για ελευθερία που επιβάλλει τόσο η δικαιοσύνη και όχι οι αρχές της ενωμένης Ευρώπης, όσο και η εθνική μας καταγωγή και οι υποθήκες του Μακαρίου,” πρόσθεσε.

Έτσι, κατέληξε, θα δικαιώσουμε και τους προγόνους μας και τον Εθνάρχη Μακάριο, αλλά και όλους τους προασπιστές της Δημοκρατίας και της νομιμότητας που πριν 40 χρόνια έδωσαν τη ζωή τους για μια πατρίδα ελεύθερη και ένα μέλλον ελπιδοφόρο.

Την Κυβέρνηση στο μνημόσυνο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης. Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μακαρίου.