Πάταξη της διαφθοράς με offshore εταιρείες δεν γίνεται!

Με το πέρας των εργασιών της ημερίδας με θέμα «Διαφάνεια και Offshore εταιρείες» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας τόνισε ότι «κατέστη σαφές πως ούτε πάταξη της διαφθοράς μπορεί να επιτευχθεί, ούτε διαφάνεια να επικρατήσει όσο η διεθνής κοινότητα διατηρεί νομοθετικά πλαίσια όπως αυτό της ιδρύσεως των Οffshore εταιρειών σε διάφορες χώρες», που έχει αποτέλεσμα να:

1) Παρέχεται η δυνατότητα φοροαποφυγής, απαλλαγής φόρου μεταβίβασης, δωρεών γονικών παροχών, κληρονομιών.

2) Δεν ισχύει το «πόθεν έσχες» για τους μετόχους των offshore εταιρειών κι έτσι μπορεί να ξεπλένεται το βρώμικο χρήμα που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες, ναρκωτικά, εμπόριο όπλων κ.λ.π.

3) Παρέχεται η δυνατότητα της πλήρους ανωνυμίας κι έτσι μπορούν αξιωματούχοι, διαπλεκόμενοι να δρουν ανενόχλητα, να μην φορολογούνται για τα πραγματικά τους έσοδα και 4) Παρέχεται η δυνατότητα απώλειας εσόδων, με υπερτιμολόγηση ή μείωση των φορολογικών κερδών μέσω των offshore εταιρειών, αλλά και κατάχρηση του δημοσίου χρήματος που ανέρχεται σε πολλά δισ. ευρώ, δηλαδή, ποσά στα οποία οφείλεται ένα μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας μας.

Παράλληλα, ο κ. Σούρλας διερωτήθηκε πώς να μην συμβαίνουν όλα αυτά όταν μέσω των offshore εταιρειών «ανατιμολογούνται τα προϊόντα ακόμη και 500% παραπάνω όπως προκύπτει από τιμολόγια (που παρουσίασε στην ημερίδα). Για παράδειγμα επιχείρηση αγόρασε μηχανήματα αξίας 22.000.000 δρχ. και μέσω της offshore εταιρείας που είχε ιδρύσει σε άλλη χώρα αυτά τιμολογήθηκαν σε 87.000.000 δρχ. και με την επιδότηση 43.000.000 δρχ. που πήρε πλήρωσε τα μηχανήματα κι έμειναν στο ταμείο της 21.000.000 δρχ.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης προσέθεσε ότι «οι offshore ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική περίοδο της μεγάλης κρίσης όταν ορισμένοι πλουτίζουν και οι πολλοί πένονται, ενώ προκαλούν αγανάκτηση στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, δηλητηριάζουν την φορολογική συνείδηση, καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας».