Πάνω από 57 εκ. ευρώ σε πρόστιμα από την ΕΠΑ παραμένουν ανείσπρακτα

€57 εκ. πρόστιμα τα οποία επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) παραμένουν ανείσπρακτα, σύμφωνα με την Πρόεδρό της Λουκία Χριστοδούλου.

Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρουσίασε τον προϋπολογισμό της ΕΠΑ για το 2018, η κ. Χριστοδούλου είπε πως με βάση κατάλογο που καταρτίστηκε από το 2012, η Επιτροπή έχει επιβάλει πρόστιμα €69.694.500 εκ., εκ των οποίων δεν εισπράχτηκαν €57.221.738 εκ., ενώ €12 εκ. έχουν εισπραχθεί.

Ο λόγος για τον οποίο το ύψος των ανείσπρακτων προστίμων είναι ψηλό είναι, σύμφωνα με την κ. Χριστοδούλου, το γεγονός ότι οι αποφάσεις της ΕΠΑ στην πλειοψηφία τους τυγχάνουν προσφυγών και όταν δικαιώνεται η Επιτροπή γίνονται εφέσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η είσπραξη.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Επιτροπής για το επόμενο έτος, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως είναι ένας «μικρός προϋπολογισμός χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων τακτικών και αναπτυξιακών δαπανών ανέρχεται σε €1.757.769.

Οι τακτικές δαπάνες για το έτος 2018 υπολογίζονται να ανέλθουν σε €1.749.309 και οι αναπτυξιακές σε €8.460. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός παρουσιάζει μια αύξηση 6,57% σε σχέση με το 2017 και 9,97% σε σχέση με το 2016.

Η αύξηση στον προϋπολογισμό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των οργανικών θέσεων της υπηρεσίας από 15 σε 21 για το 2017 και από 21 σε 24 για το 2018. Μέχρι στιγμής, οι πληρωθείσες θέσεις είναι 15 και οι υπόλοιπες ήταν παγοποιημένες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε τη βοήθεια των Βουλευτών προκειμένου να πληρωθούν οι θέσεις που είναι αναγκαίες και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή είναι πάρα πολύ μικρή και επιτελεί το έργο της με μόνο 15 μόνιμους λειτουργούς. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η ΕΠΑ έχει αναλάβει και μια νέα αρμοδιότητα που της ανατέθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Νοεμβρίου 2016, που αφορά τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για τις υποθέσεις που διερευνώνται είπε πως οι μεγάλες υποθέσεις που αφορούν το γάλα και τα πετρέλαια είναι πολύπλοκες και γι’ αυτό η διερεύνησή τους παίρνει χρόνο. Η κ. Χριστοδούλου δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, προκειμένου, όπως είπε, «να διασφαλίσουμε το όποιο αποτέλεσμα».

Είμαστε, πρόσθεσε, «σε πολύ καλή πορεία».

Κατά το 2017 η Επιτροπή κίνησε διαδικασία εξέτασης πιθανολογούμενων παραβάσεων για εννέα υποθέσεις, ενώ από την αρχή του έτους εξέδωσε συνολικά, μέχρι σήμερα, 53 αποφάσεις. Εκκρεμούν επτά υποθέσεις που τελούν υπό διερεύνηση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως «είναι περισσότερο από εμφανές ότι η ΕΠΑ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας για εξασφάλιση και προάσπιση ανταγωνιστικών συνθηκών ως είναι ο στόχος και η αποστολή της».

Επιβάλλεται, σημείωσε, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του θεσμού αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν το έργο της. Παράλληλα επιβάλλεται και ενίσχυση της στελέχωσης της υπηρεσίας, ανέφερε, καθώς τα 15 άτομα μόνιμου προσωπικού είναι αριθμός πολύ λίγος για να στηρίξει τη δουλειά της επιτροπής.

«Το γεγονός ότι από τα €69 εκ. πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την ΕΠΑ έχουν εισπραχθεί μόνο €12 εκ. λέει πολλά», κατέληξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.