Ο ELA προς τις κυπριακές τράπεζες μειώθηκε κατά 1,25 δις

Μειώθηκε τον Αύγουστο του 2013 η έκτακτη παροχή ρευστότητας (ELA) προς τις κυπριακές τράπεζες, κατά 1,25 δις ευρώ, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο κάτω από τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ELA μειώθηκε τον Αύγουστο του 2013 στα 9,85 δισ. ευρώ, από 11,10 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιο) και 11,00 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013.

Η μείωση του δανεισμού μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης (ELA) οφείλεται και στο γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί από την 1η Αυγούστου του 2013 αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για πράξεις νομισματικής πολιτικής, μετά την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης στις 30 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Μετά την αποδοχή της ως αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα από την ΕΚΤ, η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να χρηματοδοτείται απευθείας από την ΕΚΤ μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής. Η άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ γίνεται με ευνοϊκότερους όρους, δηλαδή στο επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που ανέρχεται σε 0,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΚΤ, τα δάνεια προς κυπριακές τράπεζες, σχετιζόμενα με πράξεις νομισματικής πολιτικής, αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2013 στο 1,58 δισ. ευρώ, από 354 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Το χαμηλότερο επίπεδο δανεισμού από τον ELA εντός του 2013 σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο όταν βρισκόταν στα 9,09 δισ. ευρώ και το υψηλότερο τον περασμένο Μάρτιο όταν εκτινάχθηκε στα 11,4 δισ. ευρώ.