Ο 83ρονος Χουάν Κάρλος θέλει να επιστρέψει στην Ισπανία για να πεθάνει στην πατρίδα του

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του και δεν τον νοιάζει εάν θα βλάψει τη φήμη της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με ειδικό.

Ο 83χρονος Χουάν Κάρλος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 υπέρ του γιου του Φίλιππου, ζει στο Αμπού Ντάμπι από το καλοκαίρι του 2020 αφότου έγινε στόχος πολλών ερευνών στην Ισπανία για τις οικονομικές του συναλλαγές.

Αδιαφορεί για τη ζημιά που θα προκαλέσει
Ωστόσο, ο ηλικιωμένος βασιλιάς φέρεται να ελπίζει να επιστρέψει στο σπίτι του για τα τελευταία χρόνια της ζωής του, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ισπανικού κοινού αντιτίθεται στην επιστροφή του. Μιλώντας στους Times, ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III στη Μαδρίτη, εξήγησε ότι ο Χουάν Κάρλος «δεν ενδιαφέρεται» εάν οι πράξεις του βλάπτουν το γιο του και την οικογένειά του.

Πρόσθεσε πως ο μονάρχης πιστεύει ότι «έκανε το έργο του» για την Ισπανία παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά το θάνατο του στρατηγού Φράνκο το 1975. «Είναι αδιάφορος για την πιθανή ζημιά που κάνει στη μοναρχία γιατί πιστεύει ότι έχει κάνει το καθήκον του» είπε ο καθηγητής Σιμόν. «Γνωρίζοντας ότι του απομένουν μόνο λίγα χρόνια ζωής, απλά δεν τον νοιάζει».

Δεν τον θέλουν οι Ισπανοί
Τον Δεκέμβριο έγινε γνωστό πως ο Χουάν Κάρλος είχε ζητήσει να μετακομίσει στο Παλάτι Ζαρζουέλα, την κατοικία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας στη Μαδρίτη. Ωστόσο, μια δημοσκόπηση στους αναγνώστες του ισπανικού 20 Minutos έδειξε ότι το 42% των πολιτών δεν πίστευαν ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Ισπανία. Περίπου το 35% ήταν υπέρ της επιστροφής του πρώην βασιλιά. Παρόλα αυτά, ο Χουάν Κάρλος εξακολουθεί να σχεδιάζει να μετακομίσει στην Ισπανία το επόμενο έτος.

Ο καθηγητής Σιμόν είπε ότι πιστεύει πως η μόνο ευκαιρία του μονάρχη για να ανοικοδομήσει τη φήμη του θα ήταν να εξηγήσει τη συμπεριφορά του σε μία τηλεοπτική εκπομπή, ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να τον αφήσει υπεύθυνο για άλλες νομικές διαδικασίες.

Αντιμέτωπος με τρεις ποινικές έρευνες στην πατρίδα του
Ο Χουάν Κάρλος είναι αντιμέτωπος με τρεις διαφορετικές ποινικές έρευνες στην Ισπανία. Η μία σχετίζεται με τ χρήση πιστωτικών καρτών που συνδέονται με ξένους λογαριασμούς μετά την παραίτησή του τον Ιούνιο του 2014, όταν έχασε την συνταγματική του προστασία έναντι της δίωξης ως εν ενεργεία μονάρχης.

Οι εισαγγελείς προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο πρώην βασιλιάς είχε πρόσβαση σε κεφάλαια που είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς ενός Μεξικανού επιχειρηματία και ενός αξιωματούχου της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η αυτοεξορία του Χουάν Κάρλος από την Ισπανία οδήγησε σε μια έντονη αμφισβήτηση της μοναρχίας της χώρας. Και οι συνεντεύξεις της πρώην ερωμένης του Κορίνας ζου Σέιν Γουιτγκενστάιν, δεν βοήθησαν. Υπενθυμίζεται ότι είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε πως ο Χουάν Κάρλος της είχε κάνει δώρο 65 εκατομμύρια ευρώ.