Ο ύπνος του δικαίου!

Κρίση, συναντήσεις με την Τρόϊκα, φόροι, τρομοκρατία…

Δικαιολογημένα, όλα αυτά τα ζητήματα απασχολούν το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα και την Ελληνική Πολιτεία. Πότε όμως θα δοθεί και λίγος «χώρος» και χρόνος στα «ανοιχτά» εθνικά μας θέματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου; Την ίδια στιγμή που στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης ο αριθμός αιτήσεων των μουσουλμάνων μαθητών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, στην Κωνσταντινούπολη, με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, όλες οι επιγραφές των κεντρικών εισόδων των χριστιανικών ιδρυμάτων, που είναι γραμμένες στην μητρική γλώσσα, πρέπει να ξηλωθούν και να αντικατασταθούν με αντίστοιχες, γραμμένες όμως στην τουρκική.

Όποιος το αμφισβητεί, μπορεί να το επιβεβαιώσει τόσο στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως όσο και στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Τaraf» (6/7/2014). Σκοπός του καθεστώτος Ερντογάν είναι να προφανώς η τουρκοποίηση των μειονοτικών αυτών ιδρυμάτων, αρχής γενομένης από τις εισόδους τους! Έτσι, ιστορικά σχολεία όπως το Ζωγράφειο Λύκειο, το Ζάππειο Λύκειο, το Αρμένικο Λύκειο Esayan και πολλά ακόμη, χάνουν σταδιακά τον μειονοτικό τους χαρακτήρα.

Όσο για την Θράκη που προαναφέρθηκε, εάν κάποιος αναρωτιέται γιατί αυξήθηκαν τόσο οι φετινές εγγραφές των μουσουλμάνων φοιτητών, υπάρχει εξήγηση: Το τουρκικό προξενείο προσφέρει «πριμ» 200 ευρώ στην οικογένεια του κάθε μαθητή που εγγράφεται στα μειονοτικά σχολεία.

Υπάρχουν στιγμές που ομολογουμένως πρέπει να επιδοκιμάσει κανείς την εφυϊα και επιμονή των γειτόνων μας για την ενίσχυση της ταυτότητάς τους. Μία επιμονή που σαφώς υπερισχύει συγκρινόμενη με τη νωθρότητα και υποτέλεια της ελληνικής Πολιτείας. Και αυτή η σκέψη είναι πάνω και πέρα από κομματικούς χρωματισμούς και εθνικιστικές τάσεις. Είναι μία εύλογη διαπίστωση καθώς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων μεμονωμένων πολιτικών προσώπων του παρελθόντος, η υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων πραγματικά «χωλαίνει» όλο και περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου…