Ο Υπ. Υγείας κάλεσε γιατρούς και νοσηλευτές να συνδράμουν στη μεταρρύθμιση Υγείας

Την έναρξη των εργασιών του πρώτου ετήσιου παγκύπριου εκπαιδευτικού εργαστηρίου κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για γιατρούς και νοσηλευτές κήρυξε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, καλώντας γιατρούς και νοσηλευτές να συνδράμουν στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Υγείας, καθώς και της προετοιμασίας εισαγωγής ενός Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έχουν προβεί στη σύσταση ομάδας για την ετοιμασία, εφαρμογή και παρακολούθηση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών.

«Όπως είναι γνωστό», τόνισε, «οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες αποτελούν ένα από τα πιο αξιόπιστα εργαλεία για την παροχή φροντίδας υγείας που βασίζεται στην τεκμηρίωση» ενώ «ταυτόχρονα, αποτελούν μια από τις πιο έγκυρες μεθόδους για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως η οικονομική κρίση, που πλήττει την πατρίδα μας και κατ’ επέκταση τον Κύπριο ασθενή, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και αναποφασιστικότητας και κάλεσε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές να συνδράμουν στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά. Όμως, πιστεύω ότι με ομαδική εργασία, εποικοδομητική ανατροφοδότηση, καθώς και πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης, μπορούμε να πετύχουμε τους επιδιωκόμενους στόχους μας», ανέφερε προς τους συμμετέχοντες γιατρούς και νοσηλευτές.

Σημείωσε τέλος ότι συνολικά 300 επαγγελματίες υγείας θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια χρονικής διάρκειας έξι ωρών, που θα καλύπτουν θέματα που σχετίζονται με την υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, την οστεοαρθρίτιδα, τη δυσπεψία.