Η επιτροπη θεσμών ζήτησε τα ονόματα για ευνοικά δάνεια

Κατάλογο με ονόματα για “τραπεζίτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους και όποιον δει” που πήραν δάνεια με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες και το Συνεργατισμό, ζήτησε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με τον Πρόεδρό της, Δημήτρη Συλλούρη, να δηλώνει ότι έχουν λάβει στοιχεία για δάνεια πρώην και νυν διοικητικών συμβούλων τραπεζών, αλλά και για φιλοδωρήματα – μπόνους που δινόταν στη Λαϊκή Τράπεζα που καταδεικνύουν ότι δεν υπήρχε πολιτική “για εξωφρενικά ψηλά μπόνους, τάξεως εκατομμυρίων” και ζήτησαν περισσότερα, όπως ζήτησαν τον ίδιο κατάλογο και για την Τράπεζα Κύπρου.

Όσον αφορά τις δύο εταιρείες που έχουν σχέση με το Βατοπέδι, Rassadel και Madeus, ο κ. Συλλούρης είπε ότι χρήζει περισσότερης εξέτασης το πώς διακινούνταν τα χρήματα από τη Μονή προς δύο συγκεκριμένες εταιρείες και από εκεί στην αγορά μετοχών της MIG ή άλλους προορισμούς. Πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο η Λαϊκή Τράπεζα ζήτησε πίσω τα δάνεια του Βατοπεδίου και αν όχι, γιατί δεν τα ζήτησε, πρόσθεσε.

Στον κατάλογο με τα δάνεια των πρώην και νυν διοικητικών συμβούλων, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, πρέπει να εξεταστεί πόσα είναι επισφαλή ή που κατατίθεντο τα λεφτά που έπαιρναν.

Ερωτηθείς για τον κατάλογο με τα διοικητικά μέλη και τα ποσά που δανείστηκαν, απάντησε ότι αφορούν και τις δύο τράπεζες, τα ποσά είναι μεγάλα και τα άτομα όχι πολλά, 20-25, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που θα πάρουν για τις εκροές από την Κεντρική Τράπεζα είναι για χρήση της Βουλής και μόνο. Οποιεσδήποτε δηλώσεις ότι η Επιτροπή κάνει τον μεσάζοντα ή θα δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα ή σε κάποιες υπηρεσίες, είναι λανθασμένες, πρόσθεσε, και δεν βοηθούν στο έργο της.

Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού υπενθύμισε την απόφαση της Επιτροπής Θεσμών ότι τα στοιχεία που θα συλλέξει θα τα δώσει στη Νομική Υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, αφού τα στοιχεία αφορούν την απόδοση ευθυνών και “άρα τα στοιχεία θα πρέπει να πάνε στους αρμοδίους που θα ασκήσουν τις ποινικές διώξεις”.

Έχει συντελεστεί, είπε, ένα οικονομικό έγκλημα, υπάρχουν ευθύνες που αναζητούνται και στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται οι πράξεις των ΔΣ τραπεζών και Συνεργατισμού, λέγοντας ότι έχει ζητηθεί από όλους σήμερα, τράπεζες και συνεργατισμό, όπως καταθέσουν κατάλογο με δάνεια που πήραν νυν και πρώην διοικητικοί σύμβουλοι, πολιτικά και δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα, Δήμαρχοι, μέλη Ημικρατικών, πρώην και νυν Υπουργούς, Βουλευτές κ.ά, με ευνοϊκούς όρους, με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που δινόταν και χωρίς εξασφαλίσεις.

Από τα λεχθέντα στην Επιτροπή Θεσμών του Διευθύνοντα Συμβούλου των δύο εταιρειών που σχετίζονται με τη Μονή Βατοπεδίου, Άθου Κοιρανίδη, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, φάνηκε ότι πολύ μεγάλα δάνεια δίνονταν από τον Όμιλο της Μαρφίν και η εξασφάλιση ήταν κυρίως μετοχές του Ομίλου της MIG. To Μάρτιο του 2011, είπε, με τη μεταφορά της έδρας της Μαρφίν στην Κύπρο, τα μη εξασφαλισμένα δάνεια επιβάρυναν το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον ELA. Το πολιτικό ερώτημα, είπε, είναι πόσα ήταν τα μη εξασφαλισμένα δάνεια όταν η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στην Κύπρο, ποιοι γνώριζαν και πόσοι ήταν οι κίνδυνοι κάνοντας αναφορά στην τότε κυβέρνηση, τον Διοικητή της ΚΤ και τον ΥΠΟΙΚ.