Ο Υπ. Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ζήτησε διορισμό ποινικών ανακριτών για την απόδραση του Kuzniepsov

O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κληθείς να σχολιάσει την απόδραση του Ρωσο-Ουκρανού εκζητούμενου Kuzniepsov Arthur (Garibian) από τον χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας την Δευτέρα, δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή ζήτησα να υποβληθεί έκθεση γεγονότων και να διεξαχθεί διοικητική έρευνα για το περιστατικό. Η έκθεση υποβλήθηκε προχθές και μετά από διεξοδική μελέτη και σε συνεννόηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας, εισηγήθηκα στον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμό ποινικού ανακριτή για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Επεξήγησα στον Γενικό Εισαγγελέα ότι πιθανό να υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες έγιναν από τα δύο μέλη που μετέφεραν τον συγκεκριμένο καταζητούμενο στο δικαστήριο ή ακόμα γιατί δεν εκτιμήθηκε ορθώς η επικινδυνότητα του συγκεκριμένου εκζητούμενου ατόμου. Πρόκειται για άτομο με βεβαρημένο παρελθόν – είχε διαφύγει της κράτησης από τις ρωσικές αρχές».

Ο κ. Νικολάου έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει όλοι να ενεργούν με υπευθυνότητα, ειδικότερα τα μέλη της Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να εκτιμούν και να αξιολογούν πάντοτε τους κινδύνους και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να είναι αποτελεσματικοί. «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία που να επιτρέψει την παράλειψη ή την άγνοια ή την αμέλεια. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αιτιολόγηση, οποιοσδήποτε λόγος. Η ευθύνη, η υποχρέωση και η υπευθυνότητα πρέπει να αποτελούν στοιχείο που θα διακρίνει το κάθε μέλος της Αστυνομίας», τόνισε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση ότι υπήρχε προσυνεννόηση με τον δραπέτη και κατά πόσον ήταν ειδικά εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί που τον συνόδευαν, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για προσυνεννόηση, αλλά, υπογράμμισε, «είναι εκπαιδευμένοι και εάν δεν είναι όφειλαν να τους είχαν εκπαιδεύσει». Και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι φταίνε θα διαφανούν από την ποινική ανάκριση. Εισηγήθηκα στον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, για να εξετάσει το θέμα, γιατί έκρινα ότι οι τυχόν ευθύνες δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες πειθαρχικές παραλείψεις ή παραπτώματα. Πιθανό να υπάρχουν και ποινικά αδικήματα».

Σε ερώτηση αναφορικά με το χρονικό διάστημα που αναμένει να υπάρξει πόρισμα των ποινικών ανακριτών, ο κ. Υπουργός είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού εκτιμήσει το βάθος της υπόθεσης με βάση την έκθεση γεγονότων, θα καθορίσει ποιος θα είναι ο χρόνος.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχει υπόνοια για πιθανή σκόπιμη παράλειψη στην υπόθεση, ο κ. Νικολάου απάντησε ότι δεν αποκλείει οτιδήποτε αν δηλαδή ενήργησαν είτε από αμέλεια, είτε από δόλο και επανέλαβε. «Διαβάζοντας τα γεγονότα μέσα από την έκθεση, θεωρώ ότι δεν έπρεπε να περιοριστεί στη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικού παραπτώματος, αλλά θα πρέπει να γίνει ποινική ανάκριση», είπε, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό .

«Είτε θα γίνουμε όλοι υπεύθυνοι, ή θα συνεχίσουν να επιδεικνύονται τέτοιου είδους συμπεριφορές. Το καθήκον και η υποχρέωση είναι για όλους και ειδικότερα για τα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία είναι επιφορτισμένα με σημαντικά καθήκοντα», κατέληξε.