Νικολάου: Γνωμάτευση του Γ.Ε. για το θέμα αποκλεισμού ειδικών αστυνομικών από τις προσλήψεις

Κληθείς να σχολιάσει, σήμερα, το θέμα του αποκλεισμού των 135 ειδικών αστυνομικών από τις προσλήψεις που προκηρύχθηκαν πρόσφατα από την Αστυνομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, ευχαρίστησε την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους προβληματισμούς της γύρω από το υπό αναφορά θέμα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που ουδέποτε είχε απασχολήσει οποιοδήποτε στο παρελθόν – τουλάχιστον από το 2004 που ψηφίστηκε ο σχετικός Νόμος και οι Κανονισμοί της Αστυνομίας.

Μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Νικολάου δήλωσε: «Εκείνο που ακολουθείτο από τότε, από το 2004 – και υπήρξαν αρκετές διαδικασίες προσλήψεων στην Αστυνομία από τότε μέχρι σήμερα – πάντοτε οι ειδικοί αστυνομικοί οι οποίοι είχαν προσληφθεί μετά το 2004 και οι οποίοι υπερέβαιναν το όριο ηλικίας που προβλεπόταν στον νόμο, δεν μπορούσαν να ήταν υποψήφιοι για διορισμό.

Με το θέμα που ηγέρθηκε χθες στην Επιτροπή Νομικών, τέθηκε το ζήτημα κατά πόσον θα έπρεπε αυτοί με βάση τη νομοθεσία αυτή να είναι υποψήφιοι, έστω κι αν υπερέβαιναν το όριο ηλικίας. Σήμερα, το όριο ηλικίας είναι το 35o, προηγουμένως ήταν το 28o. Πρόκειται για θέμα που εγείρεται για πρώτη φορά και το οποίο ουσιαστικά έρχεται για να εξετάσει την ορθότητα μιας πρακτικής που ακολουθείτο από το 2004.

Αμέσως μετά τη συμπλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή, συζήτησα το θέμα με τον Αρχηγό Αστυνομίας και έχουμε ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, και είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε την ερμηνεία την οποία ο ίδιος ως νομικός σύμβουλος του κράτους θα μας γνωματεύσει. Εάν η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι θα πρέπει οι ειδικοί αυτοί αστυνομικοί να έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, τότε θα παραταθεί ο χρόνος υποβολής αιτήσεων για κάποια μικρή περίοδο, ώστε να μπορούν και αυτοί να υποβάλουν αίτηση για να είναι υποψήφιοι για διορισμό στην Αστυνομία, ως μέλη της Αστυνομίας.

Αναμένω ότι τη γνωμάτευση θα την πάρουμε σήμερα ή αύριο το αργότερο. Η διαδικασία συμπληρώνεται με βάση την προκήρυξη μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2017, αλλά θα παραταθεί για τουλάχιστον δύο βδομάδες, εάν η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι».

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι δεν υπήρξε θέμα αποκλεισμού οποιουδήποτε, ούτε υπήρξε οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

«Ήταν μια πρακτική που ακολουθείτο από το 2004 ανελλιπώς. Ο Αρχηγός Αστυνομίας ακολούθησε ακριβώς την ίδια πρακτική που ακολουθήθηκε προηγουμένως. Όπως, δηλαδή, είχε ερμηνευθεί ο Νόμος και οι Κανονισμοί της Αστυνομίας και εφαρμόζονται από τότε».