Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των εργασιών ήταν η προετοιμασία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 22-23 Μαρτίου, με τον Υπουργό Εξωτερικών να τοποθετείται επί του συνόλου του προσχεδίου των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει θέματα τα οποία αποτελούν καίρια ζητήματα για την Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης καλωσόρισε την αναφορά για ανάγκη ολοκλήρωσης της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και της Ενεργειακής Ένωσης, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Υποστήριξε, παράλληλα, τις αναφορές των Συμπερασμάτων σε ανοιχτό, ελεύθερο, δίκαιο και βασισμένο σε κανόνες, διεθνές εμπόριο, καθώς και στη σύναψη και υπογραφή φιλόδοξων και ισορροπημένων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της διατήρησης ισότιμων όρων ανταγωνισμού, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο στο διεθνές εμπορικό σύστημα.

Σε σχέση με την αναφορά στα Συμπεράσματα στην ανάγκη εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ΕΕ στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στους ευρωπαίους πολίτες ότι παραμένει δεσμευμένη στην προώθηση του κοινωνικού θεματολογίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, και σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε και το θέμα των πρόσφατων ενεργειών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ επί του θέματος, μέσω της συμπερίληψης ειδικής αναφοράς στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στα Συμπεράσματα θα πρέπει να καταδικάζονται οι εν λόγω απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως είπε, επηρεάζουν την ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τα ίδια τα συμφέροντα της ΕΕ. Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι σε πλήρη αντίθεση με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, για σχέσεις καλής γειτονίας και για ομαλοποίηση των σχέσεων της έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταλήγοντας, αφού σημείωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλούν τα συμφερόντων της ίδιας της ΕΕ, υπογράμμισε ότι μέσω των Συμπερασμάτων θα πρέπει η ΕΕ και το σύνολο των κρατών μελών της, να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για άμεσο τερματισμό τέτοιου είδους συμπεριφορών και μη επανάληψή τους.

Το απόγευμα, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων υπό το Άρθρο 50 (Brexit), την οποία απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις στις εν λόγω διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα οι πρόσφατες συγκλίσεις σε σχέση με τη Συμφωνία Αποχώρησης, καθώς και με το Πλαίσιο των Κατευθυντήριων Γραμμών για τη Μελλοντική Σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που αναμένεται να υιοθετήσουν οι 27 ηγέτες στις 23 Μαρτίου.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας κ. Michel Barnier για την ακούραστη προσπάθεια που κατέβαλε αυτός και η ομάδα του έτσι ώστε να έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα προς επίτευξη του στόχου για ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε, παράλληλα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προσπάθειες που κατέβαλε, μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Brexit, σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των πολιτών της ΕΕ που κατοικούν στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων.

Κατά την παραμονή του στη βελγική πρωτεύουσα, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά διμερών συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους. Σήμερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο κ. Federica Mogherini με την οποία συζήτησαν περιφερειακές εξελίξεις και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση, συζήτησαν τρόπους αξιοποίησης των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας με χώρες της περιοχής. Αντικείμενο συζήτησης ήταν, επίσης, οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως αυτές επηρεάζουν την ασφάλεια και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την κα Mogherini για τις προσπάθειες της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών, νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες. Αντάλλαξαν, τέλος, απόψεις για θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και για τις σχέσεις ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει σήμερα αργά το απόγευμα συνάντηση και με τον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Johannes Hahn με τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο και υπό το φως της έκδοσης της επικείμενης Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης θα υπογραμμίσει την ανάγκη όπως η Έκθεση καταγράφει αντικειμενικά, τόσο την κατάσταση στη χώρα όσο και την έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της ως υπό-ένταξη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των κυπρογενών της υποχρεώσεων. Θα συζητήσουν, επίσης, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα ολοκληρώσει τον κύκλο των διμερών επαφών του με συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα που άπτονται του φλέγοντος ζητήματος του μεταναστευτικού. Χθες, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Κύπριο Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη καθώς και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David McAllister.

Πηγή: ΓτΠ