«Βουτιά» $30 δισ. για τη μετοχή του Facebook…

«Βουτιά» για τη μετοχή του Facebook τη Δευτέρα η οποία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από το 2015 έχοντας χάσει μέχρι στιγμής κεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 30 δισ. δολάρια.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ ζητούν απαντήσεις σχετικά με ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Cambridge Analytica συγκέντρωσε προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, για να αναπτύξει τεχνικές για την υποστήριξη της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Πολιτικοί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού καλούν τον γενικό διευθυντή του κοινωνικού δικτύου, Mark Zuckerberg, να εξηγήσει πώς η Cambridge Analytica ήταν σε θέση να συγκεντρώσει τα προσωπικά δεδομένα.

Το Facebook έχει ήδη καταθέσει για το πώς η πλατφόρμα του χρησιμοποιήθηκε από τους Ρώσους προπαγανδιστές πριν από τις εκλογές του 2016, αλλά η εταιρεία δεν έβγαλε ποτέ τον ίδιο τον Zuckerberg στο προσκήνιο. Η πίεση που ασκείται ενδεχομένως να προκαλέσει αυστηρότερες ρυθμίσεις για το κοινωνικό δίκτυο.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Amy Klobuchar και John Kennedy ζήτησαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων να καλέσει τους διευθύνοντες συμβούλους τεχνολογικών εταιρειών όπως οι Twitter και Alphabet.

«Μια ακρόαση με τους CEOs θα επιτρέψει στην επιτροπή να μάθει τι μέτρα λαμβάνονται για να προστατευθούν τα δεδομένα των Αμερικανών και να περιορισθεί η κατάχρηση των πλατφορμών, καθώς και να εκτιμήσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν τις επόμενες εκλογές».

Βουλευτές της ΕΕ θα ερευνήσουν αν έγινε κατάχρηση των δεδομένων άνω των 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Τajani κάλεσε το Facebook να γίνει πιο υπεύθυνο.

Η μετοχή του Facebook υποχώρησε σήμερα έως 8,1% φτάνοντας στα $170,06 με αποτέλεσμα να χάσει όλα τα κέρδη του έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015.