Ο ΥΠΟΙΚ συζητά την διαχείριση του 18% της Λαϊκής στη Βαρσοβία

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στις επαφές που θα έχει κατά την 23η Ετήσια Γενική Συνέλευση της EBRD, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Βαρσοβία θα συζητήσει μεταξύ άλλων το καταρχήν ενδιαφέρον που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για να αναλάβει τη διαχείριση του 18% που κατέχουν οι πιστωτές της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης ενημέρωσε ότι αναφορικά με το καταρχήν ενδιαφέρον της EBRD, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα άλλα δύο μέλη της Αρχής Εξυγίανσης, την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ μετέφερε στα άλλα δύο μέλη της Αρχής τη θετική ανταπόκριση της Τρόικας στο ενδεχόμενο να αναλάβει ένας διεθνής οργανισμός τη διαχείριση του 18% που κατέχουν οι πιστωτές της Λαϊκής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η EBRD είχε ανακοινώσει στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ότι αναμένεται να λάβει απόφαση για προσωρινή χρηματοδότηση της Κύπρου, ακολουθώντας επίσημο αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης που υποβλήθηκε το Φεβρουάριο του 2014. Σημείωνε επίσης ότι “οι Αρχές ανέφεραν ότι μια προσωρινή εμπλοκή της Τράπεζας θα συνέβαλε θετικά στις προσπάθειες `αναδιάρθρωσης της κυπριακής οικονομίας`”.

Πώληση περιουσιακών στοιχείων Λαϊκής

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά τη χθεσινή συνάντηση των μελών της Αρχής Εξυγίανσης, αποφασίστηκε να δοθεί το πράσινο φως στη διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας να συνεχίσει τις ενέργειες για την επιλογή οίκου που θα αναλάβει τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής.

Η απόφαση αυτή της Αρχής έρχεται μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο της έφεσης που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες του 18% της Λαϊκής, οι οποίοι ζητούσαν όπως η Αρχή Εξυγίανσης συγκαλέσει γενική συνέλευση των πιστωτών της Λαϊκής. Οι ενέργειες της διαχειρίστριας της Λαϊκής είχαν αναβληθεί σε αναμονή της απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, προκειμένου να ενισχυθεί η αξία από τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, η Αρχή Εξυγίανσης θα πρέπει να διορίσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου ένα αναγνωρισμένο και ανεξάρτητο οργανισμό ή ελεγκτικό οίκο ή διεθνή οργανισμό για την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, αναλαμβάνοντας και τα δικαιώματα ψήφου της Λαϊκής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.