Ετοιμότητα για περαιτέρω εμβάθυνση των δεσμών με Ισραήλ και ΗΠΑ

Ο Υυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας χθες βράδυ στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ετοιμότητα της Κύπρου να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και να εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς της με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ομιλητές της χθεσινής ημέρας του συνεδρίου ήτα ο κ. Κασουλίδης, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, τον υπουργό Διεθνών Σχέσεων του Ισραήλ και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μακ Ντόνα. Το συνέδριο διεξήχθη παρουσία περισσοτέρων από 1.800 κορυφαίων παραγόντων εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ και 70 άλλων χωρών. Στην ίδια συνεδρίαση χαιρέτισε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ΥΠΕΞ τόνισε: «Έχουμε την ευθύνη να διαδραματίσουμε έναν πιο ενεργό ρόλο στην άμεση περιοχή μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας τις εξαιρετικές σχέσεις μας με τους γείτονές μας, με στόχο τη μεγαλύτερη περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Σημείωσε ότι όχι μόνο η Κύπρος δεν συμμετέχει στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής, αλλά αντιμετωπίζεται ως έντιμος συνομιλητής, του οποίου η πολιτική σταθερότητα και οι σαφείς θέσεις αρχής τον κάνουν αξιόπιστο εταίρο.
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έχουμε επιδιώξει ενεργά μια πολιτική που θα συμβάλλει προς μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή. Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Έχουμε τύχει θερμής υποδοχής από κάθε γειτονική χώρα που έχουμε επισκεφθεί και οι προτάσεις μας για διμερή και πολυμερή συνεργασία έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό», είπε.

Παράλληλα επαίνεσε το ρόλο που διαδραμάτισε η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή κι ο εκτελεστικός της διευθυντής Ντέιβιντ Χάρις, με τις συχνές επισκέψεις στην Κύπρο και τις τακτικές επαφές, οι οποίες βοήθησαν στην προώθηση των δεσμών της Κύπρου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
«Οι σχέσεις μας έχουν τις ρίζες τους στις κοινές αξίες της Δημοκρατίας και της ελευθερίας κι έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντική επέκταση της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας».

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως οι στενές και εταιρικές σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ χρονολογούνται από δεκαετιών, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο το Ισραήλ αναγνωρίζει έναν σταθερό και προβλέψιμο εταίρο.
«Μόνο το 2012 πραγματοποιήθηκαν 14 υψηλού επιπέδου επισκέψεις στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι περισσότερες από 30 διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η ανακάλυψη των κοιτασμάτων αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού (game changer), προσθέτοντας ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα επηρεάσουν όλους τους πολίτες της Κύπρου και πιθανόν να ενεργήσουν ως καταλύτης για την επανένωση του νησιού.
Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ της Κύπρου και τους Ισραήλ, είπε, δημιούργησαν νέες ευκαιρίες για την κυπριακή οικονομία και για την επέκταση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής, καθώς και με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Το μέγεθος των επενδύσεων που απαιτούνται για την εκμετάλλευση αυτού του υπεράκτιου θησαυρού ωθεί από μόνο του σε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία», ανέφερε, μνημονεύοντας τη Noble Energy, την Delek κι άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στην προσπάθεια.
«Το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ό,τι ήταν ο άνθρακας κι ο χάλυβας για την Ευρώπη … που ήταν ο πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ακόμη ότι φέτος έχουν συμπληρωθεί δέκα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Αναλύοντας τις εξελίξεις στην περιοχή, είπε πως δυστυχώς παραμένει ασταθής, παραθέτοντας ως παραδείγματα τη συνεχιζόμενη για τρία χρόνια  αιματοχυσία στη Συρία και την εύθραυστη κατάσταση στην Αίγυπτο.
«Όσο η κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή παραμένει ρευστή, δημοκρατίες που μοιράζονται κοινές αξίες πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και τους φίλους τους  Η Κύπρος έχει επεκταθεί σταθερά τη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ στην άμυνα, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία τονίζει ξεκάθαρα την τεράστια πρόοδο και τα απτά βήματα που η Κύπρος έχει αναλάβει σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Αρκεί για μένα να πω εδώ ότι η ανταλλαγή πληροφοριών και η ενεργός συνεργασία με τους δύο φίλους μας ήταν πρωτοφανής και γόνιμη».

Τονίζοντας περαιτέρω το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου προς το Ισραήλ, είπε πως η Κύπρος βρίσκεται ξεκάθαρα στο διάδρομο που συνδέει τη χώρα αυτή με τους συμμάχους της στη Δύση.
Στο Ισραήλ, ανέφερε, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι αυτή η πύλη θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή κι  αυτό είναι άποψη που επίσης συμμερίζονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία που δίδει η Κύπρος και η Ε.Ε. καθώς και τη βοήθεια και υποστήριξη που προσφέρουν όπου είναι δυνατό, ώστε να διασφαλιστεί η μη βίαιη μετάβαση προς πιο αντιπροσωπευτικές κυβερνήσεις και η δημιουργία των κοινωνιών στις οποίες η δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.
Ο κ. Κασουλίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων κι υπενθύμισε ότι πολλοί επιζώντας που συνελήφθησαν από τους Βρετανούς τοποθετήθηκαν στην Κύπρο και ορισμένες χιλιάδες παιδιών γεννήθηκαν στο Ισραήλ.

«Για πολλούς στην Κύπρο και το Ισραήλ η εμπειρία των στρατοπέδων εγκλεισμού έφερε τους δύο λαούς μας πιο κοντά».
Κλείνοντας, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. «Για εμάς, όπως και για όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα καλύτερο αύριο για ένα ασφαλές Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός φιλικού, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα προέλθει ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και όχι από μονομερείς ενέργειες. Ένα μέλλον το οποίο θα αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του, εντός αναγνωρισμένων και ασφαλών συνόρων, και των οποίων η δημογραφική σύνθεση δεν θα αλλάζει εβραϊκό χαρακτήρα του Ισραήλ».

Τον κ. Κασουλίδη παρουσίασε ο πρόεδρος της Εφορίας της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, Τζον Σαπίρο, που αναφέρθηκε στο ρόλο τον οποίο διαδραμάτισαν οι οργανισμοί των Εβραίων, Κυπρίων κι Ελλαδιτών της Αμερικής στην ανάπτυξη των σχέσεων των τριών χωρών, ενώ σημείωσε και την ίδρυση στο Κογκρέσο κοινής ομάδας για ελληνικά κι ισραηλιτικά θέματα.
«Το όραμα που όλοι εμείς μοιραζόμαστε είναι η εμβάθυνση των δεσμών, όχι μόνο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας και των ΗΠΑ».