Ο Τ. Μητσόπουλος είναι παρών με το όραμα και έργο του

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης δήλωσε σήμερα ότι έφυγε νωρίς ο Τάσος Μητσόπουλος, αλλά είναι ακόμα μαζί μας γιατί οι σπουδαίοι άνθρωποι μένουν παρόντες μέσα από το έργο και το όραμά τους, τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη για τους υπόλοιπους.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο Τάσου Μητσόπουλου, που διοργανώθηκε στη Λευκωσία από τον ΔΗΣΥ Μαρωνιτών, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι “ο Τάσος ήταν ενεργός πολίτης, όποια πολιτική ή κομματική ιδιότητα και αν είχε, όποια ταυτότητα και αν κατείχε και θεωρούσε καθήκον του να εμπλέκεται με τους αγώνες της ευρύτερης φιλελεύθερης παράταξης και υπογράμμιζε την υποχρέωση του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα της όποιας επιμέρους εθνικής καταγωγής ή προέλευσης του, να συμβάλλει με ενεργό τρόπο στην επιδίωξη του κοινού καλού, όπου και αν βρίσκεται”.

Πρόσθεσε ότι “τούτο χαρακτήριζε και την ιδιαίτερη σχέση του και με τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου και κυρίως με τη θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Κυπριακής κοινότητας”.

Όπως είπε ο κ. Φωκαϊδης, “είναι πολύ καλά γνωστός ο σεβασμός που έτρεφε ο αγαπητός Τάσος προς τη θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών της οποίας υπήρξε πάντοτε συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης στον αγώνα της για επαναλειτουργία των κατεχόμενων εκκλησιών της, στην διατήρηση και αναβίωση των κατεχόμενων χωριών της και της ενίσχυσης της πολιτιστικής της υπόστασης”.

Ο Τάσος, συνέχισε, “γνώρισε καλά τις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι Μαρωνίτες της Κύπρου και εκτιμούσε βαθύτατα το πολυτιμότατο έργο και το σημαντικότατο ρόλο σας στην καλλιέργεια πνεύματος συμπερίληψης, αλληλοκατανόησης και εμπλουτισμού της κυπριακής κοινωνίας και πολιτείας”.

Ανέφερε, ακόμα, ότι “μέσα από την κοινοβουλευτική του δράση, ο Τάσος προσπαθούσε να αναδείξει τα όποια ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες είχε η θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών και βρισκόταν πάντοτε δίπλα της, ενώ διατηρούσε ανοικτή επικοινωνία με όλους εσάς και επεδίωκε πάντα το διάλογο και την συνεργασία”.

Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας, “ο Τάσος αντιλαμβανόταν πολύ καλά τη συμβιωτική σχέση που υπάρχει εδώ και αιώνες μεταξύ των Μαρωνιτών και των υπόλοιπων θρησκευτικών ομάδων, Αρμένιων και Λατίνων, και της Ορθόδοξης ελληνοκυπριακής κοινότητας και κατανοούσε ότι η συγκεκριμένη σχέση, κατέστησε όλους εμάς αναπόσπαστα μέρη ενός οργανισμού, του οποίου η επιβίωση και η ευημερία δεν μπορεί να διασφαλιστεί αν δεν λειτουργεί ως ένα συμπαγές και υγιές σύνολο”.

“Ευχόταν και εργαζόταν, επίσης, ώστε τούτο το αξίωμα να γίνει κατανοητό και από τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας”, ανέφερε.

Γι’ αυτό, συνέχισε ο Υπουργός Αμυνας, “και ως βαθιά θρησκευόμενος και πνευματικός άνθρωπος, ο Τάσος πρωτοστατούσε στην προώθηση των επιμέρους αιτημάτων σας και αναλάμβανε πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πληγές που βιώνουν οι Μαρωνίτες της Κύπρου λόγω των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής”.

Ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι “η πλούσια πολιτική του δράση, η πραότητα με την οποία αντιμετώπιζε όλα τα θέματα, η διαλλακτικότητα και η ανθρωπιά του, τον καταξίωσαν, από νωρίς, στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας και χαρακτήριζαν την δράση του από οποιοδήποτε μετερίζι και αν κλήθηκε να υπηρετήσει”.

Πρόσθεσε ότι “σε μια εποχή κατά την οποία η πολιτική δοκιμάζεται τόσο έντονα, κόντρα στο ρεύμα των καιρών, ο Τάσος Μητσόπουλος ξεχώριζε ως φάρος ήθους, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς, και συνέβαλλε μέσω τους στον ουσιαστικό εμπλουτισμό του πολιτικού μας πολιτισμού”.

“Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο πρόσωπο του Τάσου τον άνθρωπο που εισήλθε στην πολιτική με ανιδιοτέλεια, για να προσφέρει και όχι για να πάρει. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε επίσης τον πολιτικό που αντιστάθηκε στο λαϊκισμό, στη διαφθορά και στις μικρότητες της πολιτικής, και που απέφευγε ενσυνείδητα την στείρα αντιπαράθεση και τον λαϊκισμό”, είπε ο Υπουργός Άμυνας για να προσθέσει ότι “στόχος του Τάσου ήταν να πολιτεύεται πάντοτε με τους δικούς του κανόνες, αυτούς της εντιμότητας, του μέτρου και της αλήθειας”.

Χαρακτήρισε τον Τάσο Μητσόπουλο “ένα αγνό οραματιστή, ένα ένθερμο πατριώτη, ένα αξιοπρεπή και ακούραστο σκαπανέα της προσφοράς προς την κοινωνία και την πατρίδα”.

Καταλήγοντας είπε ότι “ ο καλύτερος τρόπος να θυμόμαστε τον Τάσο Μητσόπουλο, ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη του, είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του. Να κάνουμε πράξη αυτά που ο ίδιος πρέσβευε. Τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που με πίστη και συνέπεια υπηρέτησε και που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η κοινωνία μας”.