Ο Τόνι Μπλέρ για τη συριακή κρίση

Στις κρίσιμες συνομιλίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τη Συρία που συνεχίζονται στη Γενεύη, μίλησε ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Η διαπραγμάτευση και όχι τα όπλα είναι ο μοναδικός τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο, υποστηρίζει ο Τόνι Μπλερ.

«Ο μοναδικός τρόπος για να φτάσουμε σε συμφωνία για μετάβαση, για μία νέα μορφή διακυβέρνησης ή μία νέα κυβέρνηση, είναι μόνο αν οι δύο πλευρές κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να νικήσουν στο πεδίο της μάχης και επομένως να κατανοήσουν ότι μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα μόνο μέσω διαπραγμάτευσης. Νομίζω ότι τους τελευταίους 6 με 9 μήνες, η τροπή των μαχών έχει γυρίσει υπέρ του καθεστώτος. Εμείς στη Δύση πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα βρεθεί η αντιπολίτευση στη θέση να μπορεί να διαπραγματευτεί επί ίσοις όροις. Βέβαια, τώρα η αντιπολίτευση περικλείει και στοιχεία, για τα οποία δεν είμαστε καθόλου ευτυχισμένοι».

Ο Τόνι Μπλερ αναφέρεται και στην απόφαση του Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να ανακαλέσει τελευταία στιγμή την πρόσκληση στο Ιράν.

«Δεν νομίζω πραγματικά ότι το θέμα είναι αν έχει προσκληθεί ή όχι το Ιράν. Το ζήτημα είναι ότι αλλάζουμε τις ισορροπίες δυνάμεων στο πεδίο της μάχης έτσι ώστε να γνωρίζει ο Άσαντ ότι πρέπει να συμφωνήσει για τη μετάβαση».