Ο Τσακαλώτος στο Eurogroup – Αύριο στην Αθήνα η Τρόικα

Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης χωρίς βέβαια  να αναμένονται πολιτικά συμπεράσματα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, θα είναι σύντομη. Κατ’ αρχάς, είπε, θα υπάρξει μία περιληπτική ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στην ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2016, και στην πορεία της υλοποίησης των μέχρι τώρα ψηφισθέντων μέτρων του Γ’ Μνημονίου.

Από την άλλη, πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναφερθούν στις μεταρρυθμίσεις και στα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

Την Τρίτη, εν τω μεταξύ, αρχίζει στην Αθήνα με την άφιξη του κλιμακίου των δανειστών, νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, ώστε να αποδεσμευτεί από τους δανειστές το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα.

Σε αυτόν τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, που από πολιτικούς παρατηρητές στην Αθήνα θεωρείται από τους πιο δύσκολους, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, η ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), θέμα στο οποίο επιμένουν ιδιαίτερα οι εταίροι, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα επιτρέψουν να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης και να μην χρειάζονται από 3-5 χρόνια για να φτάσουν υποθέσεις επίλυσης ιδιωτικών διαφορών.

Ο επικεφαλής του Euro-Working Group Τόμας Βίζερ, κατέστησε σαφές πριν από μερικές ημέρες ότι εάν η Ελλάδα θέλει να βγει στις αγορές το 2016 και να λάβει ελάφρυνση του χρέους, πρέπει απαρέγκλιτα να τηρήσει το Πρόγραμμα στο ακέραιο.

Εν τω μεταξύ, συγκεχυμένο φαίνεται να είναι ακόμα το θέμα της συμμετοχής η όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχοντας επικεφαλής του κλιμακίου του στην Αθήνα την κ. Βελκουλέσκου, γεγονός που ανοικτά δυσαρεστεί την ελληνική κυβέρνηση, έχει διαμηνύσει όχι μια και δυο φορές, ότι για να ξαναμπεί στην ομάδα των δανειστών, πρέπει πρώτα η Αθήνα να προχωρήσει «σε ουσιαστικές και όχι σε μισές ή και λεκτικές μεταρρυθμίσεις», και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι εταίροι να συμφωνήσουν σε γενναία απομείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο το ΔΝΤ ξεκάθαρα θεωρεί μη βιώσιμο.

Ήδη πολλές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, πιθανώς και άλλες, έχουν διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένες να χαρίσουν τα χρέη τους – στην Ελλάδα – δηλαδή, δεν θα δεχτούν κανένα κούρεμα.