Ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες: Βλέπει Ολάντ, Γιούνκερ, Σουλτς, αύριο την Μέρκελ

Συμπαραστάτες στο αποκορύφωμα της «μάχης» ΗΠΑ και των ισχυρών Ευρωπαίων «παικτών» για το χρέος αναζητά διακαώς η Αθήνα, με τις διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής και χθες είχε «κλειστή» σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, όπου και καθορίστηκε ένας «επιθυμητός οδικός χάρτης» για το χρέος με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί λύση εντός του 2016.

Βλέπει Μέρκελ, Ολαντ, Σουλτς, Γιούνκερ
Με φόντο τα παραπάνω, στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των δανειστών για αξιολόγηση και χρέος.
Έτσι, ο κ. Τσίπρας θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν επαφές στο περιθώριο της Συνόδου με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ. Αύριο, θα έχει διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ.

Ελπίζουν στη στήριξη Ομπάμα
Το μαραθώνιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, θα επιστεγάσει η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου.
Η άφιξη ενός ηγέτη παγκοσμίου βεληνεκούς, κρίνεται ως «βαρυσήμαντη» από το περιβάλλον Τσίπρα και θεωρούν σημαντικό ότι προηγουμένως θα βρίσκεται για επαφές ση Γερμανία.
Το θέμα του χρέους θα βρίσκεται στο κυρίως «μενού» των συνομιλιών που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της για «σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος εδώ και τώρα». Επιπλέον, το Μαξίμου καλοβλέπει τις κλιμακούμενες πιέσεις της Ουάσινγκτον στο Βερολίνο, ευελπιστώντας να υπερισχύσει ο Ομπάμα του Σόιμπλε. Με τον τελευταίο πάντως, να αποκλείει την όποια συζήτηση πριν από το 2018 η κατάσταση περιπλέκεται και όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί καιρός για να βρεθεί ένα modus vivendi Βερολίνου-ΔΝΤ.