Ο Τσίπρας για το Plan X, τον Βαρουφάκη και τη Cosco

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, τόνισε:

«Συνειδητοποίησα τον κίνδυνο του Grexit όταν επέστρεψε ο Βαρουφάκης από συνάντηση με τον Σόιμπλε και μου είπε πως είχα μήνυμα από τη Γερμανία: Έλα να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ. Τότε κατάλαβα πως η άλλη πλευρά το ήθελε. Όχι η Μέρκελ. Είχε εσωτερικά προβλήματα και πιέσεις αλλά ήταν σταθερή στην άποψη πως με τη δική της ηγεσία η Ευρώπη δεν πρέπει να μικρύνει. Δεν ήθελε κάτι τέτοιο. Δεν μπορούσε να ήταν δικό μας σχέδιο, το σχέδιο της άλλης πλευράς. Δεν είδα πότε το σχέδιο της κομισιόν για την έξοδο μας από το ευρώ. Έχω ακούσει διάφορα. Αλλά δεν το έχω δει».

Τι είπε για το Plan X και τον Γιάνη Βαρουφάκη

«Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης. Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του», είπε ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το να αναζήτησε χρήματα από άλλες πηγές είπε:

«Ρωσία και Κίνα μας είπαν ότι ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες. Εξάλλου δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης από εκεί».

«Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση “Plan B”. Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης», πρόσθεσε, σχετικά με την πιθανότητα εμπλοκής του στρατού.

«Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ»

«Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι».

Αναφορικά με τον θόρυβο που ξέσπασε γύρω από τη συμφωνία με τη Κινεζική COSCO για τον ΟΛΠ ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Πολύ κακό για το τίποτα. Ο κ. Δρίτσας ήθελε να κρατήσει το καλύτερο που μπορούσε για τις εργασιακές θέσεις και το πέτυχε. Τα υπόλοιπα ήταν νομοθετικά ζητήματα. Η συμφωνία ήταν στα αγγλικά και όταν έγινε μετάφραση στα ελληνικά, υπήρχε αναντιστοιχία νομικών όρων που προσαρμόστηκαν μετά. Επιδιώκουμε ανάπτυξη και επενδύσεις αλλά και την προστασία των εργαζομένων» και συμπλήρωσε:

«Για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία πως η χώρα πια έχει ένα αναβαθμισμένο ρόλο σε διεθνές επίπεδο που έχει τη δυνατότητα να ανοίγει τα φτερά της τόσο στη δύση όσο και στην ανατολή. Είναι σαν ένα δέντρο που έχει της ρίζες του στη δύση αλλά ανοίγει τα κλαδιά τους προς κάθε κατεύθυνση. Έχουμε στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με την Κίνα μετά τη συμφωνία με την COSCO. Η Ελλάδα είναι πλέον ένας σημαντικός διεθνής παίκτης. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες είδα τρείς μεγάλους ηγέτες (των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας). Τριάντα χρόνια πριν ο Κωσταντίνος Καραμανλής άνοιξε το μονοπάτι της συνεργασίας με την Κίνα. Εμείς κάναμε το μονοπάτι λεωφόρο»!

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά τον ίδιο προσωπικά και την αλλαγή στη στάση του που του καταλογίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι ανέφερε: «Είμαι πιο ρεαλιστής από πριν αλλά δεν έχασα τους στόχους μου. Συνεχίζω να επιδιώκω να κερδίζουν αυτοί που έχουν ανάγκη και όχι οι αετονύχιδες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους».