Ο…ταλαντούχος κ. Βγενόπουλος και ο προδιαγεγραμμένος “θάνατος” της κυπριακής οικονομίας

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, δικηγόρος, αθλητής και πρωταθλητής στην ξιφασκία !!! Όχι πλούσιος, απλώς «ένας φτωχός άνθρωπος με χρήματα», όπως ο ίδιος είχε προκλητικά δηλώσει για τον εαυτό του.Ο …φτωχός άνθρωπος που πήρε τις καταθέσεις των Κυπρίων, τις πήγε στην Ελλάδα, τις μετέτρεψε σε…αέρα και οδήγησε την Κύπρο στην παγίδα του ΔΝΤ.

Η διαδρομή του…ταλαντούχου κ. Βγενόπουλου εξηγεί πως επήλθε η καταστροφή.Δεν εξηγεί, όμως, πως ένα κομμάτι του πολιτικού κόσμου της Κύπρου  σφύριζε αδιάφορα όταν ο κ. Βγενόπουλος έπαιζε με «αέρα κοπανιστό» για να δίνει παχυλούς μισθούς σε κάποια golden boys.  Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν πήρε μισθό , παρά μόνο από μερίσματα…. «δεν χρέωνα ούτε τα έξοδά μου….» έλεγε .

Από το Μάιο του 2012, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ ,δήλωνε άγνοια για το κούρεμα ομολόγων, επιρρίπτοντας ευθύνες για ελλιπή ενημέρωση  στα πρώην στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας.

«Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα σε όλο τον πλανήτη, στην οποία λέγεται ότι οι τράπεζες κακώς παίρνουν ομόλογα» διατυμπάνιζε ο κ. Βγενόπουλος και χαρακτήριζε τα ομόλογα «επενδύσεις μηδενικού κινδύνου» .

Μέχρι και τον Μάιο, ο κ. Βγενόπουλος, επέμενε ότι ο φορολογούμενος της Κύπρου δεν έχει …. τίποτα να χάσει «αν τα πράγματα γίνουν όπως πρέπει».

Και ιδού πως έγιναν.

Η έκθεση της Λαϊκής Τράπεζας σε «τοξικά προϊόντα» είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει η τράπεζα στην κρατικοποίηση με περίπου 1,8 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση. Ως marfin και στη συνέχεια ως Λαϊκή, γέμισε την αγορά με θολά και αμφιλεγόμενα δάνεια εκατ. Ευρώ, προς μεγιστάνες  και  επιχειρηματίες- μεταξύ των οποίων και Μέσα Ενημέρωσης που οδηγήθηκαν σε λουκέτο- για να αγοράσουν με τη σειρά τους, μετοχές της MIG. Και προχώρησε αφειδώς σε αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, περισσότερα από όσα σήκωνε το χαρτοφυλάκιό της τράπεζας.

Και δεν είναι μόνο τα αμαρτωλά  ομόλογα του ελληνικού δημοσίου . Το 2009 η ελληνική βουλή ζήτησε εξηγήσεις για όλα τα δάνεια της Marfin Λαϊκής Bank και των δύο θυγατρικών της για τα υπέρογκα δάνεια προς τη Μονή Βατοπεδίου, και την αγορά από τους μοναχούς μετοχών της MIG.

Σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα- η τράπεζα που έγινε «αέρας» – βρίσκεται στο μάτι διεθνών ελεγκτικών εταιρειών, που ζητούν νούμερα και στοιχεία για το που έχουν δοθεί τα δάνεια και υπό ποιες συνθήκες.

Τον Ιούνιο ένα δημοσίευμα του REUTERS  φούντωσε τη φωτιά.  Ο κ. Βγενόπουλος  ευθύνεται εν πολλοίς για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, έγραφε το ειδησεογραφικό  πρακτορείο. Ο ίδιος, όμως, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο αποποιήθηκε των ευθυνών του λέγοντας “έπεσα σε παγίδα”…

Money Is Gone……..