Κάμερον: Η λαθρομετανάστευση ασκεί πίεση στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο βρετανικό Κοινοβούλιο σχετικά με τα όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση βουλευτή των εργατικών για το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα.Ο Κίθ Βάζ, βουλευτής των εργατικών ρώτησε τον πρωθυπουργό Κάμερον εάν η Σύνοδος Κορυφής ασχολήθηκε με το μείζον θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα, ιδίως τώρα, σε μια περίοδο όπου αρκετές χιλιάδες Σύρων πολιτών έχουν μετακινηθεί προς την Τουρκία. Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχτηκε πως η λαθρομετανάστευση ασκεί μεγάλη πίεση στην Ελλάδα και σημείωσε πως η Βρετανία στηρίζει τους οργανισμούς, όπως η Frontex, που αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα. Τέλος, πρόσθεσε πως αν υπάρξει πίεση για μεγαλύτερη συμμετοχή απο την μεριά της Βρετανίας, θα εξετάσει το ζήτημα.

Συγκεκριμένα ο Κιθ Βαζ ρώτησε: “Συζητήθηκε καθόλου το θέμα των μεταναστών είτε στην σύνοδο, είτε στο περιθώριο της συνόδου, σχετικά με το μεγάλο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα; Όπως γνωρίζει ο πρωθυπουργός πέρυσι από την Τουρκία στην Ελλάδα πέρασαν 100.000 λαθρομετανάστες. Φέτος 100.000 Σύριοι έχουν μετακινηθεί στην Τουρκία. Είστε διατεθειμένος κύριε πρωθυπουργέ να συνεφέρετε, να συμβάλλετε με επιπλέον ομάδες άμεσης επέμβασης στα σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση;”
 
O Κάμερον απάντησε πως “ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έθεσε το ζήτημα αυτό το οποίο ξεκάθαρα ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε η θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους οργανισμούς που αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά, όπως είναι η Frontex. Αν υπάρξει πίεση για μεγαλύτερη συμμετοχή από την μεριά μας, θα το εξετάσουμε. Παρόλα αυτά θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, είναι αυτές που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από αιτήσεις για άσυλο”.