Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών είχε συνάντηση με τη Τρόικα

Την ανάγκη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών τόσο στα τραπεζικά ιδρύματα όσο και στην αγορά εξέφρασε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών στο κλιμάκιο της Τρόικας με το οποίο είχε πρόσφατα συνάντηση μαζί του.

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, με σημερινή ανακοίνωση του, χαιρετίζει την από καιρό αναμενόμενη έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης και εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα θα εξευρεθεί κατάλληλη λύση στην κατάσταση που δημιουργείται από το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κεφαλαίων (18%) της Τράπεζας θα τυγχάνει διαχείρισης έμμεσα από την Κεντρική Τράπεζα, της οποίας ο ρόλος είναι άλλος.

Σημειώνει ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται από διάφορες πλευρές είναι δικαιολογημένες και γι’ αυτό πρέπει να προληφθούν τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος εκφράζει τη δυσφορία των επηρεαζόμενων καταθετών/ καταναλωτών αναφορικά με την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, τόσο όσον αφορά το ύψος του κουρέματος που έφτασε τελικά στο 47,5% αλλά και για τις διευθετήσεις που έχουν γίνει και οι οποίες προνοούν για αποδέσμευση των υπολοίπων χρημάτων των καταθετών σταδιακά σε μεγάλη χρονική περίοδο.

Όπως αναφέρει, η δέσμευση των χρημάτων των επηρεαζόμενων καταθετών από τις 26.3.2013 μέχρι τις 31.7.2013 σε ποσοστό 90% των επηρεαζόμενων ποσών, δημιούργησε σημαντικές δυσκολίες ρευστότητας τόσο σε άτομα όσο και σε επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στην οικονομία.

Οι δυσκολίες αυτές, καταλήγει, θα συνεχιστούν, αφού η αποδέσμευση του δεσμευμένου ποσού σε ποσοστό 5% μόνο, δεν είναι η λύση που χρειάζεται η Κυπριακή οικονομία αυτή τη στιγμή, στην οποία η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε πολλά δεινά μέχρι στιγμής, κάτι που φαίνεται με μια ματιά στους δείκτες της ανεργίας και στην αδράνεια της αγοράς.