Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών διαφωνεί με τη δημοσιοποίηση ονομάτων

Ο  Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τις προθέσεις που υπάρχουν για δημοσιοποίηση καταλόγου φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίοι μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό πριν από τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου, τονίζει προς όλες τις αρμόδιες αρχές ότι τυχόν γενική και απερίσκεπτη δημοσιοποίηση στοιχείων, ονομάτων και εταιρειών θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο ως Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο και Κέντρο Διεθνών Δραστηριοτήτων.

“Θα προκληθεί τεράστια ζημιά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για σταθεροποίηση της οικονομίας, του τραπεζικού τομέα αλλά και για διατήρηση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων στην Κύπρο,” σημειώνει.

Όπως διευκρινίζει ο Σύνδεσμος, σε ένα Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο όπως είναι η Κύπρος, φυσικά ή νομικά πρόσωπα προβαίνουν στο πλαίσιο των συνήθων εργασιών τους πολύ τακτικά σε τέτοιες συναλλαγές οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους. Παράλληλα, αναφέρει, δεν πρέπει να διαφεύγει ότι πολλά από αυτά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ενδεχομένως να έχουν απολέσει πολλά εκατομμύρια ευρώ λόγω των κουρεμάτων που έγιναν στη Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου.

Καταλήγοντας, αναφέρεται ότι “σεβόμαστε και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες που γίνονται από τα αρμόδια όργανα για να εξετασθεί από τη δικαιοσύνη το ζήτημα της οικονομικής κατάρρευσης της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της εκροής κεφαλαίων. Είναι δε φρόνιμο, να αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα ολοκληρωμένων ερευνών πριν να καταλήγουμε σε οποιαδήποτε συμπεράσματα.”