Ο Συνεργατισμός εν αναμονή τελικών αποφάσεων της Τρόικας

Εν αναμονή των αποφάσεων της Τρόικας αναφορικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, τελεί η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα καθώς ούτε και σήμερα δόθηκε τελική απόφαση για το μέγεθος του Συνεργατισμού.

Η Διευθυντική ομάδα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας είχε σήμερα δεύτερη συνάντηση με τεχνοκράτες της Τρόικας στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία έγινε ανάλυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης στη λεπτομέρεια.

“Η αίσθηση μας είναι ότι η Τρόικα έχει θετική ανταπόκριση στα αιτήματα του Συνεργατισμού και αναμένουμε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρχει κατάληξη σε όλα τα θέματα”, δήλωσαν  πηγές από τον Συνεργατισμό, προσθέτοντας πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση με την Τρόικα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσπάθεια της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας είναι όπως μετά τη διαδικασία των συγχωνεύσεων παραμείνουν γύρω στα 20 συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα (ΣΠΙ) με παγκύπρια κάλυψη. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Ομοσπονδίας Ανδρέας Μουσκάλλης είχε δηλώσει ότι η διατήρηση 18 ΣΠΙ αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθεί το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, το οποίο δεν θα ξεπεράσει το €1,5 δις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφεραν  ίδιες πηγές, επιδίωξη του Συνεργατισμού είναι να κλείσουν όλα τα θέματα ει δυνατόν πριν την αναχώρηση του κλιμακίου της Τρόικας από την Κύπρο την 31η Ιουλίου, προκειμένου να προχωρήσει πρακτικά η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, κάτι που θα βοηθήσει στην επίτευξη της ομαλότητας και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης .