Ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε για μετακίνηση των διυλιστηρίων στη Λάρνακα

Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη συνομιλεί με τις εταιρείες πετρελαιοειδών στη Λάρνακα και έχει αποφασιστεί ότι τα διυλιστήρια θα μετακινηθούν εντός τριών χρόνων, θα μεταφερθούν σε συγκεκριμένο χώρο στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, χωρίς κόστος για την κυβέρνηση αφού οι εταιρείες θα φύγουν χωρίς να πάρουν καμία αποζημίωση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη από τις πρώτες μέρες της εκλογής του Προέδρου ήρθε σε επαφή με τις εταιρείες πετρελαιοειδών στη Λάρνακα, με όλους τους επιχειρηματίες. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις και αυτό που γίνεται σήμερα είναι να εξευρεθεί ο συγκεκριμένος χώρος μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του Ενεργειακού Κέντρου (στο Βασιλικό) για να μπορούν να μετακινηθούν».

Εξήγησε ότι «από πλευράς των εταιρειών υπάρχει η συνεργασία, υπάρχει η βούληση αλλά και η θέληση να μετακινηθούν. Το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι η μετακίνηση χωρίς κόστος για την κυβέρνηση, δηλαδή μηδέν αποζημιώσεις. Είναι έτοιμοι οι άνθρωποι να φύγουν» είπε και πρόσθεσε πως «φαίνεται πως το Μαρί έχει διδάξει πολλά σ’ αυτόν τον τόπο».

Ανέφερε ακόμα ότι «το να λέει το ΑΚΕΛ έτσι μ’ ένα τρόπο, να μετακινηθούν και να αφήνει να νοηθεί ότι περίπου η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ή δεν ακούει ή δεν βλέπει το πρόβλημα δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτε με την πραγματικότητα. Επαναλαμβάνω εμείς συνομιλούμε με τις εταιρείες και έμεινε να υποδείξουμε το χώρο στον οποίο θα μετακινηθούν και όλα αυτά θα γίνουν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή μάξιμουμ εντός τριετίας θα πρέπει να έχει γίνει η μετακίνηση και χωρίς κόστος, χωρίς αποζημιώσεις».

Ο κ. Χάσικος σημείωσε πως «αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Λάρνακα και ο Δήμαρχος έχει πολλές φορές τοποθετηθεί επί του θέματος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι και επί κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια είχε δοθεί χρονοδιάγραμμα για μετακίνηση των διυλιστηρίων στη Λάρνακα, ο Υπουργός διερωτήθηκε «γιατί δεν τα μετακίνησαν. Εμείς θα τα μετακινήσουμε εντός προθεσμίας τριών χρόνων, χωρίς αποζημιώσεις. Τώρα γιατί δεν τα μετέφεραν αυτοί και σήμερα κάνουν κριτική, ρωτήστε τους ίδιους».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον τίθεται θέμα επανεξέτασης της παραμονής του στρατοπέδου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «υπό τις συνθήκες που έγινε τότε η ναυτική βάση ναι ήταν η καλύτερη των επιλογών. Σήμερα όμως ενόψει της δημιουργίας του Ενεργειακού Κέντρου μπορεί να τίθεται θέμα χώρου. Το κορυφαίο θέμα είναι να γίνει το Ενεργειακό Κέντρο που αφορά το παρών και το μέλλον της Κύπρου και αν χρειάζεται να μετακινηθεί η βάση γιατί όχι».