Ο Συλλούρης εισηγείται κλήση Ορφανίδη στη Βουλή

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, με αφορμή και τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην Διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιου Ορφανίδη, απέστειλε επιστολή προς τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών με την οποία εισηγείται την κλήση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας , για να καταθέσει τις απόψεις του σε ό,τι αφορά την ευθύνη των εποπτικών Αρχών για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.

Ο Δημήτρης Συλλούρης αναφέρει ότι «δεδομένων των πρόσφατων δημόσιων τοποθετήσεων του πρώην Διοικητή της ΚΤ Αθανάσιου Ορφανίδη» κατά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί ενώπιον της Επιτροπής σε σχέση με το θέμα των ευθυνών των εποπτικών Αρχών, το εν λόγω πρόσωπο θα πρέπει να κληθεί “για να καταθέσει τις απόψεις του επί των υπό εξέταση ζητημάτων, αφού αυτό δεν κατέστη δυνατό στα πλαίσια της μελέτης του υπό αναφορά θέματος».

«Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης ο οποίος προβαίνει συχνά σε αναφορές δημόσια, θα πρέπει να έχει και τη διάθεση να έρθει στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιτροπής, στα πλαίσια της εμβάθυνσης που έχει αποφασιστεί για πολλές πτυχές της έρευνας συμπεριλαμβανομένης και της πτυχής των ευθυνών των εποπτικών Αρχών, θα πρέπει να κληθεί και θα πρέπει να παρευρεθεί» ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

«Ο κ. Ορφανίδης δεν ακούστηκε στη Βουλή, κάνει δημόσιες δηλώσεις και νομίζω ήρθε η ώρα να έρθει στη Βουλή» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα ξανανοίξει δηλαδή το κεφάλαιο των ευθυνών των εποπτικών Αρχών, ο κ. Συλλούρης απάντησε πως αυτό το κεφάλαιο είναι ένα από αυτά που θα ξανανοίξουν έτσι κι αλλιώς και πως η Επιτροπή θα αποφασίσει ποιοι θα κληθούν ενώπιον της.