Ο Στουρνάρας ”έφερε” μαζί του τον Τόμας Βίζερ

Δεν τους έφταναν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ ή μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τι θα απογίνει με το χρηματοδοτικό κενό και τα νέα μέτρα του 2014, για αυτό ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γιάννης Στουρνάρας «έφερε» μαζί του από το Λουξεμβούργο στην Αθήνα τον πρόεδρο του «μίνι» Γιούρογκρουπ, κύριο Τόμας Βίζερ.

Από τις 10 το πρωί της Τετάρτης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συζητά στο γραφείο του με τον κοινοτικό αξιωματούχο όλα τα σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το χρηματοδοτικό κενό και τα νέα μέτρα του 2014. Η επίσκεψη του πρόεδρου του Euro Working Group Τόμας Βίζερ στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη από τον προηγούμενο μήνα και στόχο είχε να ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014-2017.

Ωστόσο ο Αυστριακός επικεφαλής του Euro Working Group έρχεται στην Αθήνα για να βάλει σε μία τάξη και όλα τα ζητήματα που ανέκυψαν ή έμειναν στη μέση το τελευταίο δεκαήμερο, στο διεθνές «παζάρι» για την τύχη του ελληνικού χρέους, τα οποία συσκότισαν αντί να φωτίσουν το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από το ελληνικό χρέος: από το «δεν αντέχουν άλλα μέτρα» του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και το «δεν χρειάζονται άλλα νέα μέτρα» της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και του Όλι Ρεν –παρά την «αυτοδιάψευση» της Κομισιόν σχετικά με τις δηλώσεις του- μέχρι το «θα καλύψουμε χρηματοδοτικό κενό 4,4 δισ. με τα ομόλογα Αλογοσκούφη» του Γιάννη Στουρνάρα και το «πρέπει να καλυφθεί χρηματοδοτικό κενό 6,5 δισ.» του Γ. Άσμουνσεν και των εκθέσεων του ΔΝΤ.

«Οι συζητήσεις για το νέο δάνειο και το μνημόνιο που θα το συνοδεύει, μόλις άρχισαν» δήλωνε προ ημερών ο πρόεδρος του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, που θέλει να να ενημερωθεί αναλυτικά για την εξέλιξη του προγράμματος πριν επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας. Και όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πιθανότατα η Τρόικα θα καθυστερήσει την επιστροφή της στην Αθήνα (αναμένετο στις 18 Οκτωβρίου) λόγω και της εκκρεμότητας του σχηματισμού κυβερνήσεως στην Γερμανία. Η επάνοδός τους τοποθετείται πλέον στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο κ. Βίζερ πάντως δεν έχει αποκλείσει τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων στην Ελλάδα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015 -2016. Ο ίδιος έλεγε πως πρέπει να μελετηθούν καλά όλα τα σενάρια, πριν αποκλείσει κανείς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως μάλιστα, στην Τρόικα και τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών φαίνεται πως γεννήθηκαν και πολλές απορίες, ακούγοντας την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για να καλύψει το δημόσιο το χρηματοδοτικό κνό του 2014 με τα ομόλογα Αλογοσκούφη που χρησιμοποιήθηκαν το 2009 για τη διάσωση τραπεζών.

Πάντως έχει εμφανισθεί καθησυχαστικός για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού του 2014, λέγοντας πως από τη στιγμή που η τρόικα καθορίσει ποια είναι η κατάσταση με τη χρηματοδότηση τότε το Eurogroup θα επέμβει.

Εκτός από το αν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, ο κ.Βίζερ θέλει να επιλύσει και το θέμα της τελικής λύσεως για το ελληνικό χρέος. Ως εκπρόσωπος των ευρωπαίων εταίρων και δανειστών πάντως, απέχει πολύ από τη λύση του «κουρέματος» που προτείνει το ΔΝΤ.

Καθώς μάλιστα δεν διαφαίνεται τον ορίζοντα πως η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το 2014 την πορεία προς την έξοδο από το Μνημόνιο, όπως ισχύει για την Ιρλανδία ή ίσως και την Πορτογαλία, ο κ.Βίζερ θα συζητήσει με τον κ.Στουρνάρα τόσο για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όσο και για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για νέο Μνημόνιο για τη χώρα μας.