Ο Σουλτάνος συνεχίζει την «επίθεση γοητείας στη Δύση»…

Η Τουρκία εξακολουθεί να επιχειρεί την επίθεση γοητείας στη Δύση εμφανιζόμενη ως η χώρα που προκρίνει το διάλογο για την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

Νέο άνοιγμα στην Ευρώπη μέσω της επίκλησης των διερευνητικών επαφών επιχειρεί η Τουρκία διαμέσου του συμβούλου και «τοποτηρητή» του προέδρου Ερντογάν στη διαδικασία, Ιμπραήμ Καλίν. Ο κ. Καλίν με δήλωσή του απέδωσε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα στην ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν και εκφράζει την βεβαιότητα πως η Τουρκία θα συνεισφέρει δημιουργικά στη διαδικασία. Άλλωστε η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη ήταν μια εικόνα που ήθελε πάση θυσία να πετύχει η τουρκική πλευρά.

Εδώ και λίγους μήνες, όταν έγινε σαφές πως η διοίκηση Τραμπ θα αποτελέσει παρελθόν για τις ΗΠΑ και στη θέση της θα αναλάβει ένας Πρόεδρος λιγότερο φιλικός στον Πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία επιδιώκει να εμφανιστεί ως “συμβιβαστική δύναμη” ώστε να προκαταλάβει τη νέα διοίκηση Μπάιντεν αλλά και να αποτρέψει οποιαδήποτε διαδικασία κυρώσεων από την Ευρώπη. Η Αθήνα από την πλευρά της προτιμά σαφέστατα τη διαδικασία διαλόγου από την ένταση του καλοκαιριού, που θα της επιτρέψει αφενός να κερδίσει χρόνο για να θωρακιστεί αμυντικά και διπλωματικά, αφετέρου βοηθά την κυβέρνηση να μην ξοδέψει χρόνο και ενέργεια στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και να το δαπανά αντίστοιχα στη διαχείριση των θεμάτων του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μεταβαίνει την Τρίτη στη Γερμανία προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές και θα συναντηθεί με την Γερμανίδα ομόλογο του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στο Βερολίνο. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν οι εξελίξεις που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.Υπενθυμίζεται πως η γερμανική πλευρά είχε παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στην διάρκεια της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Την ίδια ημέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρεθεί στα Κατεχόμενα προκειμένου να έχει επαφές με αξιωματούχους του ψευδοκράτους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Η λύση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας δεν είναι βέβαιο πως προκρίνεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, που ομολογουμένως λειτουργεί ως ένας πολλαπλασιαστής των θέσεων της Άγκυρας, ενώ τίποτε δεν δείχνει πως οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά σε λύση.

Μάλιστα όπως όλα δείχνουν στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί πεντεμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στο περιθώριο της πενταμερούς. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα, στο περιθώριο του φόρουμ Ασφαλείας κι Ενέργειας, όπου η Ελληνική πλευρά απέσπασε την υπόσχεση της αντίστοιχης Τουρκικής για άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, κάτι που τελικά συνέβη τρεις μήνες αργότερα.