Ο Σουλτάνος άναψε φωτιές με τον χάρτη Stratfor: «Η Τουρκία θα είναι υπερδύναμη το 2050»

Ένας χάρτης που εμφανίζει την τουρκική επιρροή να εκτείνεται και πάλι στα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και μάλιστα με εδάφη που σήμερα ανήκουν στη Ρωσία προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.

Όπως όμως αναφέρει ρεπορτάζ του OPEN, έδωσε και νέα τροφή στα σχέδια μεγαλο-ιδεατισμού του Ερντογάν, καθώς το σενάριο που εκπονήθηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα Τόμας Φρίντμαν προβλήθηκε από την τουρκική τηλεόραση.

Αυτό όμως δεν «έκατσε» καλά στους Ρώσους, με τον Α’ Αντιπρόεδρο Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Δούμας, Αντρέι Κράσοφ να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά στην Κριμαία και στη Σεβαστούπολη έχει μπει τελεία. Ας μελετήσουν την Ιστορία. Εάν θέλουν να δοκιμάσουν πάνω τους την ισχύ του ρωσικού ηθικού και των όπλων μας, ας το επιχειρήσουν».

Η «προφητεία» του Φρίντμαν
Συγκεκριμένα, ο Τζορτζ Φρίντμαν, ιδρυτής και εκδότης της παγκόσμιας εταιρείας πληροφοριών «Stratfor» τομ 2014 είχε προβλέψει ότι η Τουρκία μέχρι το 2050 θα έχει γίνει μια υπερδύναμη.

«Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η Τουρκία έχει μια πολύ περίεργη θέση που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, γιατί ήταν η πρώτη που περιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια από τους Ρώσους και κατόπιν από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ρώσοι δεν ακολουθούν και οι Βρετανοί είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Ξαφνικά η Τουρκία ανοίγει τα φτερά της», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φρίντμαν. «Η Τουρκία είναι τώρα στην 17η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Είναι μεγαλύτερη από τη Σαουδική Αραβία. Έχει στρατό και στρατιωτική ικανότητα που είναι, ίσως, η καλύτερη στην Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μπορούσε να νικήσει τους Γερμανούς σε ένα απόγευμα, τους Γάλλους σε μια ώρα εάν εμφανισθούν», συνέχισε.

«Κάθε φορά που ο ισλαμικός κόσμος κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια είχε ενοποιηθεί αυτό έγινε υπό την τουρκική εξουσία. Επί 500 χρόνια ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και όταν ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία οι Άραβες είχαν μια υποδεέστερη θέση και οι Τούρκοι δημιούργησαν μια τάξη», δήλωσε ο Φρίντμαν.