Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κύπρο

Την ευγνωμοσύνη της Μόσχας για τη θέση αρχών που εξέφρασε η Λευκωσία σε σχέση με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, εξέφρασε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση στη Συρία πρέπει πρώτα να εξοντωθούν οι τρομοκρατικές εστίες στο έδαφός της, λέγοντας ότι καμιά απόπειρα τερματισμού αυτής της διαδικασίας, “περιλαμβανομένων πισώπλατων κτυπημάτων”, δεν θα μπορέσει να εξαναγκάσει τη Ρωσία να εγκαταλείψει αυτή τη βασική αρχή γραμμής.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κύπρο, είπε ότι προσμένει σε μια σειρά εποικοδομητικών συνομιλιών στην Κύπρο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας θα προσφέρουν ωφέλιμη συμβολή στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων για το καλό των δυο λαών μας και θα υποβοηθήσουν στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.

Σημείωσε ακόμη ότι τον Αύγουστο η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κυπριακή Δημοκρατία γιόρτασαν μια σημαντική ημερομηνία, τα 55 χρόνια διπλωματικών τους σχέσεων και υπενθύμισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι ρωσο – κυπριακές σχέσεις ήταν πάντα φιλικές και αμοιβαία επωφελείς.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για μια βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, “με αυστηρό σεβασμό των συμφερόντων και των δύο κυπριακών κοινοτήτων”.

Προς το παρόν, είπε, “παραμένουν αρκετά θέματα, επί των οποίων οι πλευρές δεν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία” και εξέφρασε την ελπίδα ότι “οι δυο κοινότητες θα επιδείξουν ετοιμότητα για συμβιβασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες”.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Κύπριοι πρέπει μόνοι τους να βρουν τον δρόμο προς μια συμφωνία, να διαμορφώσουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, χωρίς έξωθεν πιέσεις και επεμβάσεις και χωρίς τον καθορισμό τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων” τόνισε, και πρόσθεσε ότι η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ρωσίας προς τη θέση θέση αρχών που εξέφρασε η Κύπρος, λέγοντας ότι η Λευκωσία “γνωρίζει πολύ καλά γνωστή την προκλητική και υποκριτική πολιτική, που ακολουθεί η ΄Αγκυρα”.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση στη Συρία πρέπει πρώτα να εξοντωθούν οι τρομοκρατικές εστίες στο έδαφός της, σημειώνοντας ότι η Ρωσία σε συνεννόηση με την ηγεσία της Συρίας, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν “στην εκκαθάριση του εδάφους της Συρίας από τους τρομοκράτες του ISIS και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων”.

“Καμιά απόπειρα τερματισμού αυτής της διαδικασίας, περιλαμβανομένων πισώπλατων κτυπημάτων, – και εδώ εννοώ την επίθεση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας κατά του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Συρίας στις 24 Νοεμβρίου, – δεν θα μπορέσει να μας εξαναγκάσει να εγκαταλείψουμε αυτή τη βασική αρχή γραμμής, την οποία θεωρούμε ως τη μοναδικά ορθή και αναγκαία” τόνισε.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι “είναι ενδεικτικό ότι η προγραμματισμένη τουρκική προβοκάτσια έλαβε χώρα ακριβώς τη στιγμή, κατά την οποία είχε κάνει την εμφάνιση της η δυνατότητα δημιουργίας ευρέως διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία, καθώς και της διάλυσης των σχέσεων των τρομοκρατών με τους έξωθεν συνεργούς και υποστηρικτές τους”.

Σημειώνοντας ότι μόνο ο συριακός λαός μπορεί να καθορίσει την τύχη της χώρας του, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην του επιβάλλει “μορφές διακυβέρνησης και ηγέτες”.