Γιωρκάτζη: Έχει αναστραφεί η πορεία αύξησης των ΜΕΔ

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δήλωσε σήμερα ότι ο τραπεζικός τομέας ύστερα από μια σειρά διορθωτικών μέτρων στέκεται σε πιο σταθερές και υγιείς βάσεις και αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τις μελλοντικές εξελίξεις.

Η κ. Γιωρκάτζη μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, είπε ότι η πορεία αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αναστραφεί, τονίζοντας ότι με βάση την διεθνή εμπειρία, η ουσιαστική μείωση των ΜΕΔ θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια και με την προϋπόθεση να υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Γιωρκάτζη, οι αναδιαρθρώσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 58% το γ` τρίμηνο σε ετήσια βάση. Όπως είπε, μέχρι τον Σεπτέμβριο αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €14 δισ, εκ των οποίων τα €10,5 δισ εξακολουθούν να θεωρούνται ως ΜΕΔ λόγω της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, που επιβάλλει όπως τα αναδιαρθρωμένα δάνεια να υπολογίζονται ως ΜΕΔ για ένα χρόνο.

Στόχος, τόνισε η κ. Γιωρκάτζη, είναι η περαιτέρω βελτίωση του ρυθμού και της βιωσιμότητας των αναδιαρθρώσεων η πορεία αύξησης των ΜΕΔ έχει επιτέλους αντιστραφεί.

Είπε δε πως σύντομα η ΚΤΚ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ένα λογισμικό που θα υποβοηθά τον κάθε δανειολήπτη με στοιχεία για το δάνειο του έτσι ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με την τράπεζά του και να ζητά λύσεις αναδιάρθρωσης.

Σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης, η κ. Γιωρκάτζη είπε πως μετά από μια σημαντική περίοδο μεταρρυθμίσεων τόσο στα δημόσια οικονομικά όσο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναμένει ότι το ΑΕΠ θα καταγράφει άνοδο 1,5% ή ακόμη και περισσότερο το 2015 και πέραν του 2% το 2016.

Όπως είπε, η πρωτοφανής ύφεση που ξεκίνησε το β` τρίμηνο του 2011 έχει παρέλθει, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, ενώ οι προοπτικές έχουν αποδειχθεί θετικότερες σε σχέση με τις προβλέψεις των δανειστών.

«Θεωρώ πως οι βάσεις για βιώσιμη αντιμετώπιση των δύο προβλημάτων έχουν πλέον θεμελιωθεί», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.