Ο ΠτΔ παρέστη στην τιμητική εκδήλωση για τη Κύπρο, στο Μπάκιγχαμ

Τη μακρόχρονη φιλία και τους διαχρονικούς δεσμούς ανάμεσα σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, στο Λονδίνο, προς τιμή της κυπριακής διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου ο Πρίγκιπας της Ουαλίας υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας που αποτελείται από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου, τον Επίτροπο Προεδρίας, αρμόδιο για θέματα Διασποράς κ. Φώτη Φωτίου και υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, μεγάλος αριθμός διακεκριμένων ομογενών, καθώς και Βρετανοί επίσημοι.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρίγκιπα Κάρολο για τη πρόσκληση, ώστε να τιμηθεί η κυπριακή διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και για να επαναβεβαιωθούν οι ιστορικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε το όραμα, την ηγετική ικανότητα και το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί ο Πρίγκιπας Κάρολος τα τελευταία 50 χρόνια.

«Η αποψινή εκδήλωση μας παρέχει την ευκαιρία να γιορτάσουμε τη μακρόχρονη φιλία και τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών και των λαών μας», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «αυτοί οι δεσμοί γιορτάστηκαν επίσης πέρσι με την ευκαιρία των 100 χρόνων από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια του οποίου 16 χιλιάδες Κύπριοι πολέμησαν δίπλα από τους Βρετανούς συμπολεμιστές τους.

Αυτό επαναλήφθηκε και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν πέραν των 30 χιλιάδων Κυπρίων κάθε εθνικής καταγωγής, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μέντορας μου Γλαύκος Κληρίδης, συμμετείχαν στον αγώνα κατά του φασισμού και προασπίστηκαν τις κοινές μας αξίες για τη δημοκρατία και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης.

Η ιστορία και η πορεία ήταν μια συνεχής εξέλιξη που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τις πολλαπλές συνέργειες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Το ίδιο πνεύμα καθοδηγεί και τη συνεργασία μας εντός της Κοινοπολιτείας, ενός Οργανισμού που ακμάζει λόγω του γεγονός ότι τα μέλη του, παρά τη διαφορετικότητα τους, μοιράζονται τις ίδιες αξίες και φιλοδοξίες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουμε την αφοσίωση της Βασίλισσας, αλλά και το όραμα και την ικανότητα να ηγείται της Κοινοπολιτείας για περισσότερο από επτά δεκαετίες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και ο Πρίγκιπας Κάρολος ως ο επόμενος ηγέτης θα έχει εξίσου πετυχημένη ηγεσία.

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είναι ενεργό μέλος της Κοινοπολιτείας από το 1960 και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα της Κύπρου να συνεχίσει να παίζει ένα δυναμικό ρόλο στην εφαρμογή της κοινής μας ατζέντας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αυξανόμενες σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η αειφόρος ανάπτυξης η έρευνα και η καινοτομία, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος.

Οι σχέσεις μας εκτείνονται πέραν των πολιτικών και διπλωματικών δεσμών. Οι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς μας αποτελούν, χωρίς αμφιβολία, την πλέον δυναμική πτυχή των σχέσεων μας.

Περισσότεροι από 300 χιλιάδες Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες διαμένουν μόνιμα στο ΗΒ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη κυπριακή διασπορά, ενώ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ακαδημαϊκούς προορισμούς για χιλιάδες Κύπριους φοιτητές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμα ότι πέραν των 60 χιλιάδων Βρετανών διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, σημειώνοντας τη σημαντική τους συμβολή στην πολυπολιτισμικότητα στη χώρα μας, ενώ υπογράμμισε ότι πέραν του ενός εκατομμυρίων Βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο. ¨’

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρίγκιπα Κάρολο «για τη γενναιοδωρία σας, για τη φιλία σας και για την προσήλωση σας στη συνεχή βελτίωση της ξεχωριστής μας σχέσης.

Θα ήθελα να εξάρω την ειλικρινή αφοσίωση του Ύπατου Αρμοστή κ. Ευριπίδη Ευριβιάδη και τις συνεχείς προσπάθειες του για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση για την ευκαιρία που της σημερινής παρουσίασης της παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΒ στον τομέα του πολιτισμού.

Στα εκθέματα που περιλαμβάνουν οι εκθέσεις μπορείτε να απολαύσετε μια συλλογή αυθεντικών χαρτών από τον Λόρδο Kitchener – τον πρώτο σύγχρονο χαρτογράφο της Κύπρου, μια συλλογή αρχαιολογικών αντικειμένων από τις βρετανικές ανασκαφές σε τάφους της Έγκωμης, μερικά από τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και ορισμένα στο Μουσείο της Λευκωσίας, καθώς και παραστάσεις από την επιστημονική και ερευνητική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Imperial College London.

Τα πιο πάνω παρέχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία του ιστορικού βάθους και της δυναμικής σύγχρονης σχέσης μεταξύ των χωρών μας.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση για τη διατήρηση και την επίδειξη όλα αυτά τα χρόνια της πολύτιμης κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Βρετανικό Μουσείο. Εύχομαι πραγματικά κάποια μέρα να μπορέσουμε να τα εκθέσουμε και εμείς σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ για την τιμή που κάνατε στην Κύπρο και τον λαό της».

Από την πλευρά του ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είπε ότι «μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να παρευρίσκομαι με όλους σας απόψε, ιδιαίτερα εσάς κ. Πρόεδρε και την υπέροχη σύζυγο σας, για να γιορτάσουμε την αξιοσημείωτη συμβολή των Κυπρίων εδώ στο ΗΒ, και εκείνων που συμβάλλουν τα μέγιστα στην Κοινοπολιτεία.

Αυτή είναι μια ευκαιρία να δείξουμε όλα όσα μας συνδέουν», είπε ο Πρίγκιπας Κάρολος, προσθέτοντας πως η Κύπρος αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών.

Επεσήμανε ακόμα ότι «σε αυτή τη χώρα αισθανόμαστε έντονα την επίδραση της Κύπρου», ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή των Κυπρίων τόσο στον Α΄ όσο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου από κοινού οι δύο χώρες υπερασπίστηκαν τις ίδιες αξίες.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος εξήρε επίσης τη συμβολή των Κυπρίων της διασποράς στο ΗΒ οι οποίοι, όπως είπε, έχουν διακριθεί μέσα από τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα τους σε διάφορους τομείς.

Πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ηγετική του ικανότητα σε ό,τι αφορά τόσες παγκόσμιες προκλήσεις που παρουσιάζονται», εκφράζοντας «σεβασμό και θαυμασμό» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Πρίγκιπας Κάρολος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του της χώρας του προς τους Κύπριους που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τον πολιτισμό με τον οποίον εμπλούτισαν την πολυπολιτισμικότητα της.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από τη συμφωνική ορχήστρα της Οξφόρδης υπό τη διεύθυνση του Μάριου Παπαδόπουλου, ενώ στον χώρο της εκδήλωσης εκτίθεντο αρχαία αντικείμενα της Κύπρου, παλιοί αυθεντικοί χάρτες και άλλα αρχαία κειμήλια.