Ο ΠτΔ παρέστη στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια προτομής Κυριάκου Νεοκλέους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, παρέστη στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια προτομής Κυριάκου Νεοκλέους, στο Γυμνάσιο Έγκωμης.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος είπε:

“Είναι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυναν η Σχολική Εφορεία Έγκωμης, το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» και το Γυμνάσιο Έγκωμης «Κυριάκος Νεοκλέους», να παραστώ και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση τιμής προς το πρόσωπο του οραματιστή και πρωτοπόρου εκπαιδευτικού Κυριάκου Νεοκλέους.

Του ανθρώπου Κυριάκου Νεοκλέους, ο οποίος μέσα από τη σταδιοδρομία του κατάφερε να διακριθεί για το ήθος, αλλά και την ανιδιοτελή του προσφορά προς την πατρίδα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Αναγνωρίζοντας την παιδεία ως το θεμέλιο λίθο της γενικής ανάπτυξης ενός τόπου, ο Κυριάκος Νεοκλέους έταξε τον εαυτό του με συνέπεια και αφοσίωση στην υπηρεσία των νέων, μεταλαμπαδεύοντας τους μέσα από τη διδασκαλία του, όχι μόνο τις γνώσεις του, αλλά και τις αξίες και τα ιδανικά του.

Αναμφίβολα, η προσφορά του από τις αίθουσες διδασκαλίας, το βαρυσήμαντο και ιδιαίτερα πολύπτυχο συγγραφικό του έργο, αλλά και η πολύχρονη, πολύπλευρη και ουσιώδης του δράση που καταξίωσαν τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό, τον κατατάσσουν δικαίως στις σημαντικές προσωπικότητες της εκπαίδευσης της πατρίδας μας.

Η προτομή του, που από σήμερα κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο του Γυμνασίου το οποίο ο ίδιος ίδρυσε, φιλοτεχνημένη από τον καλλιτέχνη Γεώργιο Μαυρογένη, αποτελεί ένδειξη του ελάχιστου φόρου τιμής και της αναγνώρισης της πολυσχιδούς προσφοράς και δραστηριότητας που ανέπτυξε.

Θα αποτελεί πρόσθετα από τούδε και στο εξής, μνεία των ιδεωδών και των αξιών που εμφύσησε στο Γυμνάσιο άμα τη δημιουργία του, υποδεικνύοντας ότι το χρέος του εκπαιδευτικού δεν εξαντλείται στη σαφή και κατανοητή διδασκαλία, αλλά εκτείνεται και στη διαπαιδαγώγηση ανθρώπων με υγιείς χαρακτήρες, ανώτερο πνεύμα, δεξιότητες, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, ιστορική ταυτότητα, ανθρώπων ωφέλιμων στον τόπο. Είχαμε εξάλλου την ευκαιρία να ακούσουμε τον ίδιο να παραθέτει μια παρακαταθήκη ύστερα από την πολύπειρη και μακρά υπηρεσία που πολύ περισσότερα έδωσε να αντιληφθούμε από ό,τι η εν περιλήψει αναφορά μου.

Ιδεώδη και αξίες, στα οποία το Γυμνάσιο Έγκωμης Κυριάκος Νεοκλέους διανύοντας ήδη την έβδομη δεκαετία γόνιμης και αδιάλειπτης λειτουργίας του στο κυπριακό εκπαιδευτικό στερέωμα, πέτυχε να παραμένει πιστό, χάρη στην πληθώρα των άξιων εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν σε αυτό. Ιδεώδη και αξίες, στις οποίες επενδύουμε και εμείς ως Πολιτεία.

Θεωρώντας ότι η γνώση αποτελεί τη σημαντικότερη και πιο αναγκαία πρωτοβουλία προς ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τους νέους μας, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε μια νέα εκπαιδευτική πολιτική.

Με την εκπαιδευτική αυτή πολιτική και με την παράλληλη ενίσχυση του πολιτισμού, της πολιτιστικής δημιουργίας και του αθλητισμού, προωθήσαμε και προωθούμε ως Πολιτεία και διαχρονικά τις αξίες της ισότητας, της συμμετοχικότητας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, στοχεύοντας πάντοτε στη δια βίου ισορροπημένη ανάπτυξη και την ολόπλευρη καλλιέργεια του ανθρώπου.

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως άλλωστε και ο ίδιος δήλωσε, ότι ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού φίλος Κώστας Χαμπιαούρης, έχοντας παρακαταθήκη την εργατικότητα, την αφοσίωση, το συναινετικό πνεύμα και την ανθρώπινη προσέγγιση που χαρακτήριζαν τον προκάτοχο του Κώστα Καδή, θα εργαστεί ως και οι προκάτοχοι του, θέτοντας ως βασική προτεραιότητά του το καλό και το ωφέλιμο των μαθητών μας, αλλά και όλων όσοι υπηρετούν την Παιδεία του τόπου μας.

Επιτρέψτε μου θερμά να συγχαρώ τη Σχολική Εφορεία Έγκωμης, το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», τη διεύθυνση και το προσωπικό του Γυμνασίου Έγκωμης «Κυριάκος Νεοκλέους» για την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης.

Πραγματικά τέτοιες πρωτοβουλίες, πέραν του ότι περιποιούν σεβασμό και εκτίμηση για το έργο του τιμώμενου προσώπου, αποτελούν ιδιαίτερα στον χώρο που βρισκόμαστε κίνητρο για τους μαθητές, τα παιδιά μας, το μέλλον της κοινωνίας, καθοδηγώντας τα στην ενεργό δράση με επίκεντρο την προσφορά στο συνάνθρωπο και την κοινωνία.

Φίλε κ. Νεοκλέους σας εύχομαι χρόνια πολλά γεμάτος υγεία και ιδιαίτερα με την πνευματική διαύγεια και την καθαρότητα μυαλού που σας διακρίνει.”