“Ο ΠτΔ ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την κατάθεση της πρότασης του για τη Γενεύη”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε απόψε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς το Σώμα για τα όσα επισυνέβησαν μετά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και την κατάθεση της πρότασης του Προέδρου για τη Γενεύη.

Ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των επαφών του κ. Άιντε σε Αθήνα και Άγκυρα έτσι όπως μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τηλεφωνικώς από τον κ. Άιντε και επίσης ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε τις απόψεις του στο Εθνικό Συμβούλιο για το δείπνο της Κυριακής και ζήτησε από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να εισηγηθούν απόψεις για τους τρόπους χειρισμού της συνάντησης.

Έγινε κατάθεση απόψεων από πλευράς κομμάτων, έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε απόψε τον κύκλο επαφών που άνοιξε τα τελευταία 24ωρα για την προετοιμασία της συνάντησης της Κυριακής.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ομάδα στήριξης του διαπραγματευτή κατά την οποίαν αντηλλάγησαν απόψεις με τους συμβούλους του Προέδρου στις διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς με ποια πρόταση μεταβαίνει ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι γνωστή η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη διάσκεψη της Γενεύης, ανακοινώθηκε με Δήλωση του Προέδρου προχθές και είναι αυτή η πρόταση με την οποία πάμε στη Νέα Υόρκη και θα συζητήσουμε για τη σύγκληση της διάσκεψης της Γενεύης».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Γκουτέρες, διότι με την πρόταση να βρίσκεται στο τραπέζι συγκαλεί ο κ. Γκουτέρες αυτή τη συνάντηση.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μετακινηθεί από αυτή την πρόταση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που θέλω να απευθύνω ως έκκληση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πραγματικά να συγκρατηθούμε λίγα 24ωρα και να δείξουμε και εμείς τη μέγιστη δυνατή ενότητα που επιβάλλουν οι στιγμές που διερχόμαστε. Εξάλλου, μετά τη Δευτέρα υπάρχει πάρα πολύς χρόνος για προεκλογική εκστρατεία, υπάρχει πάρα πολύς χρόνος για να πουν τα κόμματα τις απόψεις τους.

Ο κυπριακός λαός, η κοινωνία που μας παρακολουθεί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ζητούν όπως όλοι, κόμματα και Κυβέρνηση, τηρήσουν ένα μορατόριουμ δηλώσεων και επιδείξουν μια μέγιστη διάθεση για ενότητα, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Είμαστε όλοι στο ίδιο ‘καράβι’».

Ερωτηθείς αν είναι το έσχατο σημείο υποχώρησης η αναθεωρημένη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι μια πρόταση που μπορεί να ξεμπλοκάρει την παρούσα φάση της διαδικασίας του Κυπριακού.

Είναι η μόνη πρόταση που μπορεί να πάρει ένα βήμα παραπέρα τη διαδικασία και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη λύση του Κυπριακού, διότι όλους αυτούς τους μήνες έχουμε συζητήσει έχουμε κάνει επαρκή πρόοδο.

Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στα υπόλοιπα θέματα, μπορεί να υπάρχουν υπαναχωρήσεις, αλλά θεωρούμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλες και περισσότερες συγκλίσεις».

Πρόσθεσε ότι «ξεκίνησε μια συζήτηση στη Γενεύη, αλλά υπήρξε απλή κατάθεση θέσεων εκ μέρους της Τουρκίας, των γνωστών πάγιων θέσεων, και αυτό δεν είναι ικανοποιητικό. Δεν έχουμε ’ρίξει νερό’ μέσα σε αυτό το ποτήρι του κεφαλαίου της ασφάλειας.

Στο εδαφικό καταφέραμε να γίνει ανταλλαγή χαρτών, για πρώτη φορά στην Ιστορία των διαπραγματεύσεων και μάλιστα σε ένα συμφωνημένο εύρος εδαφικών αναπροσαρμογών. Δεν είναι ικανοποιητικοί οι χάρτες, χρήζουν συζήτησης, είναι πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά υπάρχει μια συζήτηση.

Εκείνο, όμως, που πρέπει να γίνει, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει, και βρίσκει κατανόηση διεθνώς και από τα ΗΕ, είναι ότι το θέμα της ασφάλειας είναι κεφαλαιώδες.

Είναι το θέμα που απαντά στα ερωτήματα του τερματισμού της κατοχής, είναι το κεφάλαιο που απαντά στο νέο σύστημα ασφάλεια που θα πρέπει να υπάρχει στην Κύπρο για να νιώθουν όλες οι πλευρές ασφαλείς, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και είναι το θέμα που μπορεί να ‘ξεκλειδώσει’ τη συζήτηση εξαντλητικά και όσο χρειαστεί, ακόμη και στη Γενεύη μέχρι να καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι η πρόταση του Προέδρου «είναι η πιο ρεαλιστική, η πιο εφικτή, δεν είναι προϋπόθεση, είναι ουσιαστική πρόταση.

Εάν εκείνη που έχει προκαλέσει όλο αυτό το πρόβλημα με την εισβολή και την κατοχή έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών και δημιουργηθεί η επαρκής πρόοδος που χρειάζεται, με μετρήσιμα κριτήρια, για να μην μπορεί ο καθένας να κρίνει και να ερμηνεύει διαφορετικά, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς ποια είναι η μετρήσιμη πρόοδος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είπε ότι υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια, υπάρχουν προϋποθέσεις «και μπορούν να μετρηθούν κάλλιστα με την εργασία που έχει γίνει στο Μοντ Πελεράν 3 από τους τεχνοκράτες, με τα εργαλεία που έχουν καταγραφεί και με τις ερωτήσεις που έχουν διατυπωθεί και μπορούμε σύμφωνα με τη δουλειά αυτή να έχουμε ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις πολιτικών αρχηγών ότι η συνάντηση της Κυριακής κρύβει παγίδες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «θα μπορούσαν να γίνονταν επικρίσεις εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διαβουλευόταν με τους συνεργάτες του, την ομάδα του διαπραγματευτή, το Εθνικό Συμβούλιο και αν δεν επεξεργαζόταν όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν για να είμαστε πανέτοιμοι.

Και σας διαβεβαιώνω και διαβεβαιώνω και τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πανέτοιμος για αυτή τη συνάντηση.

Η συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ γίνεται στο πλαίσιο της άσκησης των καλών του υπηρεσιών και της εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ΓΓ είναι που έχει την εντολή και ζήτησε από τους δύο ηγέτες, σε αυτή τη φάση των συνομιλιών που φαίνεται ότι υπάρχει μια δυστοκία και δυσκολία, να πάμε πάρα κάτω, για να διαβουλευτεί και να συνεργαστεί με τους δύο ηγέτες, ώστε να εξευρεθούν εκείνοι οι τρόποι για να μην πάει χαμένη η δουλειά που έγινε μέχρι σήμερα, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για επίλυση του Κυπριακού».