Γιατί ο πρόεδρος πρέπει να Επαναδιεκδικήσει

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Όλοι αναγνωρίζουν ότι πριν την ανάληψη της Διακυβέρνησης από το Νίκο Αναστασιάδη, ο τόπος μας πέρασε μέσα από επικίνδυνες συμπληγάδες και στενωπούς και υποχρεώθηκε να καταβάλει βαρύ τίμημα για εσφαλμένες πολιτικές αποφάσεις που προήλθαν από λάθος επιλογές ηγεσίας για το τόπο σε κρίσιμες ώρες και συγκυρίες.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω χρεωκοπημένες πολιτικές που οδήγησαν το τόπο μας στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής και της χρεωκοπίας ή ακόμα σε τραγικά λάθη που τελικά κλήθηκε ο λαός να καταβάλει τεράστιο κόστος και να παραμείνουν ανοικτές πληγές για το τόπο μας.

Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι ευρισκόμενοι ενώπιον της μεγάλης πρόκλησης των Προεδρικών Εκλογών έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει την ιστορική ευθύνη και πιστεύω ότι τούτο πρωτίστως επιβάλλει και το συμφέρον του τόπου, να επαναδιεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα για τους κάτωθι λόγους:

1.ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΣΩΣΕ ΤΟ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΒΕΒΑΙΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ

Στις δύσκολες ώρες της κρίσης και της Χρεοκοπίας έδωσε σκληρές μάχες για να αποτρέψει την δωδεκάτη την ολοκληρωτική καταστροφή του τόπου μας. Κατάφερε να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα οδηγούσε σε τραγικές συνέπειες για όλους τους πολίτες του τόπου και απέτρεψε την προδιαγραφόμενη άτακτη χρεωκοπία του τόπου, όπου η οικονομία θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να επανέλθει και αφού ο λαός προηγουμένως θα αφαιμασσόταν από τα σκληρά μέτρα και τη μακροχρόνια λιτότητα που θα ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει.

2. ΓΙΑΤΙ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΤΟΠΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΟΔΟ

Παρέλαβε τη χώρα μας ευρισκόμενη στο χάος. Καλπάζουσα ανεργία, ELA 10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, Τράπεζες στον Αναπνευστήρα, Μηδέν χρήματα στα Δημόσια Ταμεία, η χώρα δεν μπορούσε να δανειστεί και η επίσημη χρεωκοπία βρισκόταν προ των πυλών, ο κατασκευαστικός τομέας κατέρρευσε, οι ξένες επενδύσεις αναζητούσαν άλλους προορισμούς εκτός Κύπρου, στην Ε.Ε. η Κύπρος θεωρείτο το μαύρο πρόβατο κ.α Αυτή τη χώρα παρέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης και την διέσωσε, την επανάφερε στις Διεθνείς Αγορές, την Αναβαθμίζει καθημερινά, οι Επενδύσεις επανέρχονται, οι Τράπεζες μηδένιζαν τον ELA, η Ανεργία μειώνεται και ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας, το Κοινωνικό Κράτος ενδυναμώνεται κ.α.

3. ΞΑΝΑΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Το 2013 δεν υπήρχαν χρήματα για μισθούς και συντάξεις και ουσιαστικά το Κοινωνικό Κράτος ανακοίνωνε την ληξιαρχική πράξη θανάτου του.

Με την επιτυχημένη οικονομική του πολιτική ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατόρθωσε να ξανακτίσει το Κοινωνικό Κράτος και να το κάνει και καλύτερο από ότι υπήρχε στις ´´παλιές καλές εποχές´´ όπου το χρήμα ήταν άφθονο.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, κτίζοντας με σκληρή προσπάθεια, μέσα από τα χαλάσματα της Χρεωκοπίας, όχι μόνο διατήρησε επιδόματα και κοινωνικές πολιτικές αλλά τις ενίσχυσε. Εφάρμοσε το πλέον Κοινωνικό Μέτρο, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που προσπαθούν να το αντιγράψουν και να το εφαρμόσουν και άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Προχώρησε στην περαιτέρω ενίσχυση των Πολύτεκνων, των Αγροτών, των Μικρομεσαίων και των Ευάλωτων Ομάδων.

Και όλα αυτά τα έκανε ένας Πρόεδρος που ανέλαβε τη διακυβέρνηση με προίκα τα άδεια ταμεία, τις κλειστές τράπεζες, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τις ουρές των ανέργων.

4. ΚΥΠΡΙΑΚΟ – ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Στο Κυπριακό δεν επιτυγχάνει αυτός που με τα δήθεν πατριωτικά συνθήματα προτάσσει ως μοναδική πρόταση την εγκατάλειψη των συνομιλιών. Άλλωστε τούτο, αποτελεί και σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας, η απαλλαγή της από την ευθύνη των συνομιλιών και η επίρριψη των ευθυνών στη δική μας πλευρά.

Αυτή η επιλογή, θα ήταν η πιο εύκολη και ανώδυνη για ένα Πρόεδρο, αλλά συνάμα καταστροφική για τον τόπο. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν δείλιασε και δεν ακολούθησε εύκολους δρόμους. Με βαθιά πίστη και προσήλωση στη λύση του Κυπριακού αγωνίζεται νυχθημερόν με όλες του τις δυνάμεις για να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να πείσει την άλλη πλευρά να λύσουμε επιτέλους, το Κυπριακό.

Κατόρθωσε για πρώτη φορά να καθίσει την Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών στη Γενεύη, για να συζητήσει εγγυήσεις και ασφάλεια και για πρώτη φορά υποχρέωσε την άλλη πλευρά να καταθέσει χάρτη για το εδαφικό.

Δεν αποδέχθηκε ποτέ τις απαράδεκτες θέσεις της άλλης πλευράς και για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, κατέθεσε την γνωστή ορθή και εποικοδομητική του πρόταση, όπου δοκιμάζεται πρωτίστως η πρόθεση της Τουρκίας, που συνεχίζει να παραμένει αδιάλλακτη.

Χωρίς να εκτεθεί η δική μας πλευρά, για πρώτη φορά, έθεσε το Κυπριακό στις ράγες ενός εποικοδομητικού διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού.

Επιβάλλεται να συνεχίσει ο Πρόεδρος γιατί απέδειξε ότι με την εμπειρία που διαθέτει και τους ορθούς χειρισμούς μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο στην επανένωση.

5. ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την μακράν του συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή ¨Ένωση και ιδιαίτερα με τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς και φιλίες. Κατόρθωσε, αυτή τη στιγμή, να απολαμβάνει την στήριξη και την αναγνώριση τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η παρουσία του Προέδρου στη Προεδρία της κυπριακής Δημοκρατίας ενίσχυσε το κύρος και την αξιοπιστία της Κύπρου, με τεράστια οφέλη για τον τόπο μας.

Δεν φτάνει σήμερα, να το παίζεις ηγέτης μόνον στο τόπο μας. Απαιτείται να διαθέτεις το πολιτικό εκτόπισμα, το κύρος και τις φιλίες στην Ευρώπη και το Εξωτερικό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέδειξε ότι τα διαθέτει.

Θα μπορούσα να παραθέσω πλειάδα σημαντικών λόγων που καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση της Διακυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά τούτο είναι αδύνατο στα πλαίσια ενός άρθρου. Ένα μόνο έχω να τονίσω. Την Διακυβέρνηση Αναστασιάδη την έχει ανάγκη ο τόπος μας, για να συνεχίσει να πορεύεται με σταθερότητα, ασφάλεια, ανάπτυξη, ευημερία, πρόοδο και προοπτική. Ο τόπος κατέβαλε σκληρό τίμημα από τους πειραματισμούς και τις επιλογές στο άγνωστο και ο λαός μας, με την ωριμότητα που τον διακρίνει είμαι βέβαιος ότι δεν θα παρασυρθεί από το Λαϊκισμό και τα Συνθήματα.

* Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ