Ο ΠτΔ είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Τ. Κουίκ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για θέματα Αποδήμων κ. Τέρενς Κουίκ, τον οποίον συνόδευε ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις κοινές μας δράσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διασπορά μας αλλά και τη συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αρμενία, την Αίγυπτο.

Ήταν μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, γιατί τέτοιες συνεργασίες είναι που θα βοηθήσουν τις δύο χώρες για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε εκείνες τις χώρες τις υφηλίου που μπορούν να βοηθήσουν τα δύο κράτη.

Συνεχίζουμε, Κύπρος και Ελλάδα, την προσπάθεια, ενώνουμε δυνάμεις όσον αφορά τον απόδημο Ελληνισμό και νομίζω μέσα και από το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει πρόσφατα μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Κουίκ για ακόμη μια φορά για τη συνεργασία και τη στήριξη σε αυτή την προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο κ. Κουίκ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι γεγονός ότι με τον Επίτροπο Φώτη Φωτίου καταλάβαμε ότι έχουμε μια καλή χημεία στη συνεργασία μας η οποία βοηθάει και στα διμερή μας θέματα αλλά και στα τριμερή που έχουμε αναπτύξει κυρίως με το Ισραήλ μέχρι τώρα, αλλά και τη συνεργασία που θα αναπτύξουμε με την Αρμενία».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πώς χειριζόμαστε τα θέματα της διασποράς επενδύοντας κυρίως στους νέους είναι ότι οι τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, είναι παράγοντες σταθερότητας σε μια περιοχή που είναι γενικότερα πολύ ταραγμένη. Και γεωπολιτικά πιστεύω ότι η κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά και η τριμερής συνεργασία, προσφέρει πολλά. Γιατί μία αναταραχή στην περιοχή σημαίνει και αναταραχή παγκόσμια».

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, συζήτησαν επίσης το Κυπριακό και χαρακτήρισε εντυπωσιακή την ομιλία του Προέδρου χθες βράδυ στο Συνέδριο των Αποδήμων.

Επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου και δεν το λέω ιστορικά για το τί κάνει, αλλά αυτή την περίοδο που γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες για το Κυπριακό, ξέρει πάρα πολύ καλά η Κύπρος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως από τον πρώτο πολίτη της χώρας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέχρι τον τελευταίο πολίτη της Ελλάδας, είμαστε στο πλευρό σας, για μια λύση του Κυπριακού που θα βασίζεται καταρχήν πάνω στην απομάκρυνση όλων των κατοχικών δυνάμεων και το τελείωμα του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων».