Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση της κυπριακής ομογένειας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη χθες βράδυ σε εκδήλωση της που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής κατά την οποίαν τιμήθηκε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνια Δρ Χρυσόστομος Λ. Νικίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα ένα δίλημμα να μιλήσω στην αγγλική ή στη μητρική μας γλώσσα. Επιλέγω τη γλώσσα που μου έμαθαν την ελληνική, για να εκφραστώ όπως εκφράζονται οι Ελληνες, με απόλυτο βεβαίως σεβασμό προς τους φίλους συμπατριώτες που μεγάλωσαν εδώ και ενδεχομένως να έχουν δυσκολίες στο αντιληφθούν πολλές φορές τόσο άνετα την ελληνική, όσο την αγγλική γλώσσα.

Όμως, θα μιλήσω ελληνικά. Γιατί αυτό που αποδεικνύει ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι πως παραμένει πιστός στις ρίζες του. Παραμένει πιστός και αφοσιωμένος στις παραδόσεις μας. Και αν είναι κάτι που θέλω να σας μεταφέρω από την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Κύπρο, είναι τις ευγνώμονες ευχαριστίες για τους αγώνες που δίδουν οι οργανώσεις της Κύπρου, σε συνεργασία πάντα με τις οργανώσεις της Ελλάδας, αλλά και εν γένει τους φίλους που δημιουργήσατε με τους δεσμούς σας με τους Αμερικανούς και την εκάστοτε Αμερικανική Κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στην τιμητική διάκριση που απονεμήθηκε στον Δρα Νικία, ο Πρόεδρος είπε ότι «η σημερινή βραδιά είναι ξεχωριστή για την Κύπρο μας. Τιμάτε έναν διακεκριμένο συμπατριώτη μας, τον κ. Χρυσόστομο Νικία, Πρόεδρο ενός των κορυφαίων πανεπιστημίων της Αμερικής και μέσα από αυτή την πράξη και την τιμή που του αποδίδετε, την ίδια ώρα αποδίδετε και την υψίστη τιμή προς την πατρίδα μας. Γιατί ο κ. Νικίας έχει βάλει την Κύπρο στο χάρτη και δεν είναι ο μόνος. Είναι τόσοι και τόσοι Κύπριοι στη Διασπορά που μας τιμούν. Γι’ αυτό και θέλω στο πρόσωπο του Χρυσόστομου Νικία να τιμήσουμε όλους τους καταξιωμένους συμπατριώτες μας, που έχουν καταξιωθεί είτε στην επιστήμη είτε στην επιχειρηματικότητα είτε στις γενικότερες δράσεις. Γιατί μέσα από την παρουσία τους δημιουργούν τις προοπτικές ώστε να τείνουν ευήκοον ους όσοι βρίσκονται εκάστοτε στην εξουσία.

Αυτή την περίοδο είμαστε μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις και σημαντικά διλήμματα. Εξελίξεις που σηματοδοτούνται από μία πρόοδο που πραγματοποιείται στις διαπραγματεύσεις, σε μια σειρά κεφαλαίων και θεμάτων, που άπτονται είτε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε της διοίκησης είτε της οικονομίας είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όντως έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος. Αλλά όπως είπα στα Ηνωμένα Έθνη, κατά την ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση και θα επαναλάβω την Κυριακή κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, πέραν από την πρόοδο υπάρχει και στασιμότητα. Υπάρχουν προβλήματα, τα οποία αν δεν απαντηθούν δεν διαβλέπω πως θα ήταν δυνατόν να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή λύση, που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Και δεν παραγνωρίζω τους Τουρκοκύπριους. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να πετύχουμε μια λύση που να σέβεται τα δικαιώματα όλων. Που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων, που να μη δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους.

Αυτό που ζητούμε να γίνει κατανοητό είναι ότι μέσα από έναν οδυνηρό συμβιβασμό έχει διασφαλιστεί η Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η δομή του κράτους – η μετεξέλιξη του κράτους- από ενιαίο σε μια διζωνική ομοσπονδία δημιουργεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε κάθε κοινότητα – όπως συμβαίνει στην Αμερική για την κάθε πολιτεία – να έχει τη δική της διακυβέρνηση/διοίκηση, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζεται η ισχύς του κεντρικού κράτους. Το κράτος πρέπει να είναι ένα, μια διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα. Αυτό βεβαίως είναι συμφωνημένο. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μέσα από τις νέες δομές οι Τουρκοκύπριοι είναι απόλυτα διασφαλισμένοι.

Γι’ αυτό και δεν βλέπω γιατί θα πρέπει κάποιοι να επιμένουν πως η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί έστω κι ελάχιστον αριθμό στρατευμάτων. Πως θα πρέπει να έχει τάχα εγγυητικά δικαιώματα. Σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν είναι δυνατόν να αναμένεται ότι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν κάποιους τρίτους να τους εγγυώνται. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους όσοι εμπλέκονται και θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, ότι αυτή την ώρα, για να εξυπηρετήσουν – αυτό που λέμε τουλάχιστον δημόσια ότι επιδιώκουμε – μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να αξιοποιούμε το Κυπριακό και να προσπαθούμε μέσα από το Κυπριακό να ικανοποιήσουμε ευρύτερα συμφέροντα.

Η μέχρι σήμερα πορεία καταδεικνύει ένα: Ότι έχω το θάρρος, την τόλμη, την αποφασιστικότητα να εργαστώ ακούραστα για να δω να επανενώνεται η πατρίδα μας. Για να δω να απαλλάσσεται από τα κατοχικά στρατεύματα. Για να δω και να κατοχυρώσω τις βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων – και σ’ αυτό έχουμε επιτύχει. Αλλά ταυτόχρονα θέλω να δω μια πατρίδα που να είναι κυρίαρχη, πραγματικά ανεξάρτητη, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με τις ελευθερίες πλήρως κατοχυρωμένες, αλλά και την αξιοπρέπεια των πολιτών του. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές εθνικής συμβίωσης, συνδημιουργίας και προοπτικής για το μέλλον.

Θέλω να σας βεβαιώσω και να βεβαιώσω όσους ανησυχούν – υπάρχουν κάποιοι που μονίμους ανησυχούν, εγώ δεν είμαι εξ εκείνων που θα τους καταβάλει ο φόβος. Εκείνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι τι είναι αυτό που διεκδικείς κι αυτό που συμφέρει στην πατρίδα σου, να τολμάς να παίρνεις αποφάσεις, αλλά και να τολμάς όταν πρέπει να αρνείσαι στις όποιες επιβουλές ή συμβουλές ή υποδείξεις των οποιωνδήποτε που δεν βιώνουν βεβαίως τα όσα εμείς βιώνουμε στην πατρίδα μας μέσα από την κατοχή.

Θέλω πραγματικά για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για τους αγώνες που δώσατε και δίδετε για την Κύπρο μας.

Όπως από τότε μέχρι και σήμερα σας θέλω να είστε δίπλα από την εκάστοτε Κυβέρνηση, γιατί υπεράνω όλων δεν πρέπει να είναι ούτε τα κόμματα ούτε τα πρόσωπα, αλλά η πατρίδα μας. Γι’ αυτήν αγωνιστήκατε, γι’ αυτήν θέλω να αγωνιστείτε, γι’ αυτήν θέλω να είστε μονιασμένοι, ξεπερνώντας προσωπικές διαφορές ή τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές παρεισφρήσεις που μπορούν να δημιουργούν προβλήματα. Εκείνο που πάντοτε διέκρινε τον Ελληνισμό όταν διακρινόταν, όταν δηλαδή πετύχαινε ήταν η ενότητα. Αν μέσα από τις δύσκολες ώρες που περνούμε κρατήσουμε την ενότητά μας, να είστε βέβαιο ότι θα πετύχουμε».