Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπείες των εταιρειών Noble, Shell και Delek

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπείες των εταιρειών Noble, Shell και Delek, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία σήμερα στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας να συναντηθούμε με εκπροσώπους της κοινοπραξίας του τεμαχίου 12 υπό την καινούρια της μορφή, δηλαδή με την παρουσία και της Shell, ήταν η πρώτη φορά που σε ανώτατο επίπεδο επισκέπτονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, ιδιαίτερα υπό το φως της προοπτικής πώλησης του φυσικού αερίους την Αίγυπτο.

Συζητήσαμε τις προκλήσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και γενικότερα για την αγορά υδρογονανθράκων και έχουμε συμφωνήσει ότι θα προχωρήσουμε να επιταχύνουμε και να βρούμε τους βέλτιστους τρόπους για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη προς την αγορά της Αιγύπτου, σε συνέχεια βεβαίως και της χθεσινής επίσκεψης του Υπουργού Πετρελαίου της χώρας».

Ερωτηθείς αν έχουν τεθεί κάποια χρονοδιαγράμματα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «είναι αυτά που συζητούνται σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής για τα χρονοδιαγράμματα για τα οποία προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να συντομεύσουν, διότι και είναι προς το συμφέρον όλων αλλά και για να έχουμε ένα εμπορικά βιώσιμο έργο ανάπτυξης του κοιτάσματος».

Σε ερώτηση αν μελετάται ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής, ο κ. Υπουργός είπε «όχι, το κοίτασμα Αφροδίτη είναι αυτόνομο. Ας μην ξεχνάμε ότι στην κοινοπραξία πλέον έχουμε συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, οπότε δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο. Το κοίτασμα Αφροδίτη θα αναπτυχθεί από μόνο του».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Noble κ. Ντέιβιντ Στόβερ είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κοινοπραξία είναι «ένας πολύ δυνατός συνεταιρισμός ο οποίος προωθεί το έργο».

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πού βρίσκεται το έργο καθώς επίσης και για τα μελλοντικά τους σχέδια με στόχο την προώθηση του έργου.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, ο κ. Στόβερ είπε ότι υπάρχει αριθμός παραγόντων που πρέπει να συνδυαστούν για να γίνει κάτι τέτοιο, ένας εκ των οποίων είναι το κόστος του έργου.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία τώρα με πολύ λίγα μεγάλα έργα παγκοσμίως να προωθούνται», ανέφερε προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη της αγοράς αποτελεί ακόμη ένα παράγοντα, όπως και το πού θα πωληθεί το φυσικό αέριο και σε ποια τιμή. «Πάνω σε αυτά τα θέματα εργαζόμαστε τώρα», είπε.

Σε ρώτηση αν η χθεσινή συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου είναι υποβοηθητική, ο κ. Στόβερ είπε ότι «οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία μεταξύ γειτονικών κυβερνήσεων είναι υποβοηθητική, διότι χρειάζονται τέτοιες συμφωνίες για να λειτουργήσουν αυτά τα έργα. Οπωσδήποτε είναι υποβοηθητική».