Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προς τη Τουρκία

Να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας και να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου, κάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Να την καλέσουν να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη. Ιδιαίτερα από πλευράς ΕΕ. θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση αμφισβήτησης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει η ΕΕ θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας».

Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Χαράλαμπου Ανδρέα Κασπαρή τον Οίκο Μαραθάσας, ο κ. Ομήρου είπε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον. «Και δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον».

Με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Αξιοποιώντας, είπε, το ευρωπαϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι ενταγμένο το Κυπριακό, με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη δική μας πλευρά, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και με σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας, μπορούμε να προσβλέπουμε βάσιμα στη λύτρωση από τα δεινά που επισώρευσε η προδοσία και το έγκλημα του 1974. Μόνο έτσι, σημείωσε, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη και να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή.

«Επειδή βυσσοδομούντες τρίτοι μεθοδεύουν την αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης για να επιβάλουν λύση άδικη και ετεροβαρή στον κυπριακό ελληνισμό, τους απαντούμε σήμερα από εδώ, από την ηρωοοτόκο κοινότητα Οίκου Μαραθάσας. Δεν θα λιποψυχήσουμε και δεν θα γονατίσουμε μπροστά στις οικονομικές δυσκολίες. Θα τους αντισταθούμε. Όποιοι κι αν είναι. Όσο δυνατοί και να είναι. Τους λέμε «να μην λογαριάζουν λάθος». Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους. Σε λύση δίκαιη, δημοκρατική, στηριγμένη στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, ανέφερε ο κ. Ομήρου, η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση, ενώ μίλησε για διάφορες κατά καιρούς προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα που προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής. Σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις, είπε, εξακολουθούν να επιμένουν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Παραβιάζουν, συνέχισε, τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας στην τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία το αδιέξοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Θαλάσσιο Δίκαιο. Με αποκάλυπτες και ιταμές – όπως είπε – απειλές και ενέργειες που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. «Πρόκειται για συμπεριφορά που, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους».

Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια, η αδερφή του ήρωα, Μαρία Στυλιανού Κασπαρή είπε ότι για 37 ολόκληρα χρόνια δεν γνώριζαν τίποτα για την τύχη του, ώσπου τον Απρίλιο του 2011 «δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους που μας ανακοίνωναν ότι τα οστά του Χαράλαμπου ανευρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν. Τον θάψαμε με όσες τιμές αρμόζουν σε ένα ήρωα».

Για 39 ολόκληρα χρόνια, είπε η αδερφή του ήρωα, είχαν μια φωτογραφία για να σκαλίζουν τις θύμησές τους. Τώρα κάθε μέρα, περνώντας απ’ εδώ θα τον κοιτάζουμε, θα νιώθουμε ένα σφίξιμο στην καρδιά μας και θα σκεφτόμαστε πόση αλήθεια κρύβουν τα λόγια του ποιητή:«Των αθανάτων το κρασί το βρετε σεις και πίνετε. Ζωή για σας ο θάνατος και αθάνατοι θα μείνετε», κατέληξε.