Ο Πρόεδρος παρέστη στη τελετή μετονομασίας του Λυκείου Αραδίππου σε Λύκειο Τ. Μητσόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην αποψινή τελετή μετονομασίας του Λυκείου Αραδίππου σε Λύκειο Τάσου Μητσόπουλου, δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένο ότι εντός των επομένων ημερών θα αρχίσει μια νέα φάση του διακοινοτικού διαλόγου, τονίζοντας ότι είναι η ώρα της συστράτευσης όλων, είναι η ώρα που χαρισματικοί άνθρωποι είχαν και έχουν τη θέση τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αυτές τις μέρες του λείπει ο Τάσος Μητσόπουλος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον διότι – όπως σημείωσε – “ένιωθε βαθιά μέσα του ότι ήταν χρέος και υποχρέωση μας να δώσουμε τη μάχη, για να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, να δώσουμε τη μάχη για να επανενώσουμε την πατρίδα μας, να δώσουμε τη μάχη για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος αξιών, να δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε, ώστε η πατρίδα μας να μην υπολείπεται των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών”.

Capture

Εξέφρασε την ελπίδα ότι “οι επόμενες των ημερών θα είναι μέρες που θα καταδείξουν την αποφασιστικότητα και τη βούληση μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε η Χαρά και ο Άρης, αλλά και το κάθε παιδί και ο κάθε νέος να έχουν την προοπτική και την ελπίδα ότι δεν θα διακινδυνεύσουν την παρουσία τους στην πατρίδα μας, και ότι θα μπορούν να περηφανεύονται για το ευρωπαϊκό κυπριακό κράτος, ότι θα μπορούν να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν με το σύνολο των κατοίκων αυτού του νησιού, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Λατίνους, Αρμενίους, αλλά και όσους επέλεξαν ως μόνιμη διαμονή αυτό το μικρό παράδεισο”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον πολιτικό Τάσο Μητσόπουλο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, λέγοντας ότι ήταν ένας πολιτικός με σπάνιο ήθος και αξιοπρέπεια, που άφησε την τελευταία του πνοή, κυριολεκτικά εν ώρα καθήκοντος, την ώρα που υπηρετούσε την πατρίδα του ως Υπουργός Άμυνας.

“Ένας άνθρωπος που πολεμούσε για τις ανθρώπινες αξίες, που νοιαζόταν για τη νεολαία για την οποία πίστευε ότι θα πρέπει να πάρει αυτό που της αξίζει. Με τη σημερινή μετονομασία του Λυκείου Αραδίππου σε Λύκειο Τάσου Μητσόπουλου, η νεολαία παίρνει ένα μικρό, αλλά πολυσήμαντο συμβολισμό. Διότι ο Τάσος Μητσόπουλος, μέσα από αυτόν θα φωτίζει τους νέους για τις αξίες και τις αρχές που υπηρέτησε στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή καθιστώντας τον ως υπόδειγμα πολιτικού και πολύτιμο παράδειγμα ανθρώπου”, πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε “σήμερα η Αραδίππου αποδίδει μια ξεχωριστή τιμή σε έναν άνθρωπο που στα χρόνια που υπηρέτησε τα κοινά κόσμησε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας και δημιούργησε πρότυπο έντιμου και ηθικού πολιτικού άνδρα”, για να προσθέσει πως “η μετονομασία του σχολείου αυτού σε Λύκειο Τάσου Μητσόπουλου αποτελεί ελάχιστη ανταπόδοση της αγάπης που ο αείμνηστος και στενός συνεργάτης μου Τάσος έτρεφε προς στην Αραδίππου στην οποία δεν διέμενε, απλώς, τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του, αλλά είναι εδώ, όπου επέλεξε να δημιουργήσει με την Κατερίνα και τα δυο παιδιά του, την οικογενειακή στέγη του, ήταν και ο τόπος καταγωγής της μητέρας του”.

Capture

“Ένα χρόνο από τον αδόκητο θάνατο του Τάσου Μητσόπουλου”, συμπλήρωσε, “η Αραδίππου, η Λάρνακα και η Κύπρος όλη, και θα μπορούσα να επεκταθώ στον Ελληνισμό γενικότερα, βιώνουμε το δυσαναπλήρωτο κενό που έχει αφήσει πίσω του. Ένα χρόνο μετά και η απουσία του γίνεται ολοένα και πιο αισθητή, αλλά και πιο οδυνηρή. Κάθε μέρα επιβεβαιώνουμε πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε από χαρισματικούς ανθρώπους, όπως ο Τάσος Μητσόπουλος. Ένα υπόδειγμα ήθους, ακεραιότητας και ανθρωπιάς, ένας εξαίρετος σύντροφος και στοργικός πατέρας, ένας ενάρετος Χριστιανός που δικαίως απολάμβανε την καθολική αναγνώριση του συνόλου του Κυπριακού Ελληνισμού”.

Κατέληξε λέγοντας ότι “η μετονομασία αυτού του Λυκείου δεν τιμά μόνο τον ίδιο τον Τάσο Μητσόπουλο, αλλά και τις Αρχές της Αραδίππου και όλους όσοι συνέλαβαν στην εξαιρετική αυτή ιδέα”.