Ακιντζί: Απαραίτητη η πολιτική βούληση για λύση τώρα

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θα επιδείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση προκειμένου να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα συναντήσει ξανά τον κ. Έιντε την Παρασκευή 8 του Μάη ενώ θα συναντηθούν όλοι μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 11 του μηνός.

Ελπίζω, είπε, ότι θα έχουμε ένα καλό ξεκίνημα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Έιντε θα είναι πολύ υποβοηθητικός στην προσπάθεια, καθώς το Κυπριακό θα επιλυθεί από τους ίδιους τους Κύπριους.

Εξέφρασε την ελπίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μοιράζεται το ίδιο όραμα, της ανάγκης δηλαδή να υπάρξει μια λύση που έπρεπε να είχαμε βρει ήδη εδώ και πολύ καιρό.

Εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί σήμερα, είπε, τότε οι μελλοντικές γενιές θα έχουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες.

Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι χάθηκε μια ευκαιρία πριν από δέκα χρόνια και εξέφρασε την ευχή να είχε επιλυθεί το πρόβλημα τότε.

“Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, θα επιδείξω την απαραίτητη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για να επιλυθεί το πρόβλημα τώρα” ανέφερε.

Ωστόσο, είπε ότι “οπωσδήποτε εγώ δεν είμαι μάγος, θα ήθελα όμως να δω ότι με τον κ. Αναστασιάδη μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα ούτως ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα προς όφελος της νέας γενιάς”.

Η τ/κ πλευρά, ανέφερε, θα είναι σε στενή επαφή με τους Τούρκους αξιωματούχους το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς για το Βαρώσι, είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Έιντε δεν συζήτησαν συγκεκριμένα θέματα, όπως το Βαρώσι, το αεροδρόμιο της Τύμπου ή το λιμάνι της Αμμοχώστου. Οποιαδήποτε ΜΟΕ, είπε, θα πρέπει να ειδωθούν ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο στην προσπάθεια για μια συνολική λύση. Δεν πρέπει να αναλώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στα ΜΟΕ και να ξεχάσουμε τη συνολική λύση, πρόσθεσε.

“Υπάρχει μια ευκαιρία, όλα τα μέρη φαίνεται να είναι ευθυγραμμισμένα για μια λύση στο ταχύτερο δυνατόν”, είπε ο κ. Ακιντζί.

Σε παρατήρηση ότι πολλοί Ε/κ διερωτώνται κατά πόσον θα αλλάξει τώρα που έχει αναλάβει τη θέση του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι “ένα σημείο του χαρακτήρα μου είναι ότι δεν αλλάζω πολύ εύκολα”.